De katholieke kerk, een eeuwenoud en invloedrijk instituut, heeft een complex financieel verleden. Door de jaren heen heeft de kerk diverse manieren gevonden om inkomsten te genereren, variërend van de verkoop van aflaten in de middeleeuwen tot het aangaan van leningen bij vooraanstaande bankiers en investeringen in vastgoed en aandelenmarkten.

In de 20e eeuw werd de Vaticaanse Bank opgericht om de groeiende rijkdom van de kerk te beheren. Deze bank is echter verwikkeld geraakt in verschillende controverses en wordt beschuldigd van betrokkenheid bij witwaspraktijken en andere financiële schandalen.

Een van de meest beruchte schandalen betreft Roberto Calvi, een Italiaanse bankier die in 1982 op tragische wijze om het leven kwam. Calvi werd onder mysterieuze omstandigheden hangend aangetroffen aan een brug in Londen. Veel mensen geloven dat zijn dood verband houdt met zijn financiële transacties met de Vaticaanse Bank. De kerk heeft elke betrokkenheid bij Calvi’s dood krachtig ontkend, maar de onduidelijke omstandigheden blijven aanleiding geven tot speculaties.

Naast de zaak-Calvi is de reputatie van de Vaticaanse Bank verder aangetast door beschuldigingen van financiële onregelmatigheden. Van risicovolle investeringen tot vermeende connecties met de georganiseerde misdaad, de bank is de afgelopen decennia onderwerp van intensief onderzoek geweest. Ondanks deze controverses blijft de kerk volhouden dat er niets mis was met de dood van Calvi en probeert zij zich te distantiëren van de schandalen die de Vaticaanse Bank blijven achtervolgen.

Bron: Finaius


Info, tips of meedoen?
Het Andere Nieuws: hetanderenieuws @ vriendenplek.email

Wil je docu’s met Nederlandse ondertiteling bekijken? Op Het Andere Nieuws vind je inmiddels meer dan 400 titels! (Klik op de afbeelding)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Source: https://www.hetanderenieuws.nl/docu-het-financiele-rijk-van-het-vaticaan-een-verborgen-geschiedenis-nederlands-ondertiteld/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....