In een controversiële zet gaat John Jay College of Criminal Justice volgend jaar antropologieprofessor Ric Curtis herinstellen na een schandaal met beschuldigingen van drugshandel en ongepast gedrag met studenten.

Deze beslissing volgt op een uitspraak van een arbiter die in het voordeel van Curtis besloot, ondanks de ernstige beschuldigingen die tegen hem zijn geuit.

Het schandaal, dat in 2019 voor het eerst door The Post aan het licht werd gebracht, leidde tot de voorgestelde ontslag van Curtis en twee andere docenten na een intern onderzoek aan de door belastingbetalers gefinancierde City University of New York-school.

Shotgun Pistool – Geen FFL Vereist, Rechtstreeks Naar Uw Huis Verzendt

Ze werden beschuldigd hun werkplek te hebben veranderd in wat werd beschreven als “De Moeras,” waarbij ze zich bezighielden met druggebruik, drugverkoop en seksueel wangedrag op de Midtown-campus van de school.

Arbiter James M. Darby erkende in een beslissing van 85 pagina’s, gedateerd 5 augustus, Curtis’ “roekeloze en riskante gedrag,” maar verzette zich tegen het ontslag en suggereerde dat een jaar lange onbetaalde schorsing en verdere training over CUNY’s beleid voldoende zouden zijn.

Darby verklaarde: “CUNY – in geen onzekere termen – was gerechtvaardigd in het zeer serieus nemen van deze kwestie,” maar merkte ook op, “Ik kan CUNY’s standpunt niet accepteren dat ontslag de enige passende straf hier is.”

De beschuldigingen tegen Curtis waren ernstig, waaronder het verspreiden van stoffen met heroïne-resten en het roken van marihuana in zijn kantoor, te midden van een omgeving vol met verschillende illegale drugs zoals MDMA en synthetische marihuana.

Bovendien werd gerapporteerd dat Curtis vrouwonvriendelijke en seksueel geladen taal naar studenten gebruikte, wat hij niet meldde, zoals vereist door de schoolregels.

Echter, de arbiter vrijwaarde Curtis van de beschuldigingen van het “prostituëren” van zijn studenten, wat suggereert dat zijn opmerking over vrouwelijke studenten die een potentiële afdelingshoofd ontmoeten, waarschijnlijk als grap bedoeld was.

Darby merkte ook op dat de school mogelijk op de hoogte was van Curtis’ druggebruik en het bezit van druggerelateerde spullen.

Karol Mason, president van John Jay, uitte teleurstelling over de beslissing van de arbiter, maar bevestigde dat de school zich eraan zou houden onder de collectieve arbeidsovereenkomst met de faculteitsunie.

In een brief aan de schoolgemeenschap op 15 mei benadrukte Mason de voortdurende inzet voor een veilige leeromgeving en naleving van CUNY-beleid.

David Gottlieb, die de voormalige studenten Naomi Haber en Claudia Cojocaru vertegenwoordigt die in mei 2018 de beschuldigingen aan het licht brachten, omschreef de beslissing om Curtis’ terugkeer toe te staan als “verwarrend.”

De twee hadden in 2019 een civiele rechtszaak aangespannen tegen CUNY en de vier professoren, waarin ze hen beschuldigden van het creëren van een “afvoerput van seksisme, vrouwonvriendelijkheid, seksueel geweld en illegaal druggebruik.”

De school had de beschuldigde professoren aanvankelijk op betaalde verlof gezet, wat leidde tot een langdurig juridisch en arbitrageproces, waarbij ze hun salarissen bleven ontvangen.

De zaak trok zelfs de aandacht van de toenmalige openbaar aanklager van Manhattan, Cyrus Vance, hoewel dit niet resulteerde in strafrechtelijke aanklachten.

Uiteindelijk werd de rechtszaak in 2021 geregeld met CUNY die meer dan $609.000 uitbetaalde, hoewel de beschuldigde professors niet verplicht waren financieel bij te dragen aan de schikking.

Curtis, die zijn onschuld blijft volhouden, heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen CUNY voor genderdiscriminatie. Deze juridische procedures zijn nog aan de gang.

Curtis’ advocaat, Robert Herbst, betoogde dat de inspanningen van de school om zijn cliënt te ontslaan volstrekt ongegrond waren, en stelde dat het interne onderzoek Curtis had vrijgesproken van enig fysiek seksueel wangedrag of ongewenste avances.

Herbst verklaarde dat Curtis gretig terug wil keren naar het lesgeven, verwijzend naar zijn significante bijdragen aan de academische gemeenschap van John Jay.

Naarmate de zaak zich verder ontvouwt, zijn de schoolgemeenschap en het publiek aan het overwegen van de implicaties van de beslissing, met velen die zich zorgen maken over de boodschap die het verstuurt over verantwoordelijkheid in onderwijsinstellingen.


Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/professor-involved-in-drug-dealing-student-sex-scandal-to-return-to-ny-classroom/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....