In twee Brusselse kunstgalerijen zijn vervalste beeldjes, lithografieën en beeldhouwwerken in beslag genomen. De fraudeurs werden veroordeeld voor valsheid, gebruik van valse stukken, sluikwerk, bedrieglijke praktijken en oplichting. Het Brusselse parket maakte dit bekend in een persbericht. De kunstwerken werden in beslag genomen als resultaat van verschillende onderzoeken die de FOD Economie en de gerechtelijke politie de afgelopen jaren hebben uitgevoerd.

De inbeslagname omvat meer dan een dozijn beeldjes in ‘art nouveau’-stijl, waarin de handtekeningen van bekende kunstenaars met specifiek gereedschap waren gegraveerd. Deze vervalste stukken werden verkocht voor prijzen tussen 2.500 en 3.000 euro. Daarnaast werden er ook twee grote kopieën met Spaanse certificaten verkocht voor meer dan 25.000 euro.

Een opvallend kenmerk van de fraude was dat de lithografieën van hedendaagse kunstenaars, zoals Joan Miró, werden voorzien van de woorden E.A. (‘Épreuve d’Artiste’, een proef van de kunstenaar) in potlood. Hiermee probeerden de fraudeurs de waarde van de kunstwerken kunstmatig te verhogen.

Vier overtreders, werkzaam in twee galerijen, zijn veroordeeld door de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Zij kregen gevangenisstraffen met uitstel en boetes tot 40.000 euro. Eén van hen kreeg ook een beroepsverbod van 5 jaar. De in beslag genomen kunstwerken zullen niet langer worden verhandeld.

De reizende weekendverkoop van kunstwerken in hotels en receptiezalen, waarvan de affiches langs de belangrijkste verkeersaders van Brussel en in de buitenwijken te zien waren, is ook stopgezet. Dit heeft een einde gemaakt aan de bedrieglijke praktijken van de fraudeurs.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240909_93147416

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....