De minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faser (SPD), heeft aangekondigd dat Duitsland vluchtelingen die illegaal het land willen binnenkomen, zal terugwijzen. Ze wil het land beschermen tegen terreuraanslagen en grensoverschrijdende criminaliteit. Om dit te bereiken, zullen er strengere grenscontroles worden uitgevoerd totdat de Europese buitengrenzen beter beschermd zijn. De plannen zijn in lijn met de EU-wetgeving en zullen naar verwachting op 16 september van kracht gaan.

De christendemocratische oppositie dringt aan op strengere grenscontroles en stelt dat Duitsland niet meer dan 100.000 asielaanvragen per jaar zou mogen ontvangen. Momenteel maken alle buurlanden van Duitsland deel uit van de Schengenzone, waarin normaal gesproken geen grenscontroles plaatsvinden. Echter, sinds oktober vorig jaar voert Duitsland al tijdelijke controles uit langs de grenzen met Duitsland, Tsjechië en Polen om de migratiestromen te ontmoedigen.

De uitgebreide migratieplannen van de Duitse regering zijn een reactie op de roep om strenge maatregelen na een mesaanval door een afgewezen Syrische asielzoeker waarbij drie doden vielen. Meer details over de plannen zullen later worden bekendgemaakt. Momenteel worden asielzoekers aan de Duitse landsgrenzen alleen geweigerd in bepaalde gevallen, zoals wanneer iemand een inreisverbod heeft of ervoor kiest geen asiel aan te vragen.

Deze aankondiging komt op een politiek gevoelig moment, aangezien de radicaalrechtse AfD recentelijk de grootste werd bij deelstaatverkiezingen in Thüringen en de tweede grootste in Saksen. Over twee weken staan er deelstaatverkiezingen gepland in Brandenburg. Sinds de hervatting van de controles aan sommige grensposten zijn al meer dan 30.000 mensen teruggestuurd.

Volgende week maandag gaan de verscherpte controles van start, en dat voor, in eerste instantie, zes maanden. Het is een stap om de veiligheid van het land te versterken en de migratiestromen beter te controleren.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240909_95072854

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....