De mysterieuze dood van de beroemde spionwalvis Hvaldimir heeft Noorwegen in zijn greep. Terwijl twee dierenrechtenorganisaties beweerden dat de walvis door mensen werd doodgeschoten, blijkt uit het voorlopige autopsierapport dat geweerschoten niet de oorzaak van zijn dood zijn. De Noorse politie onthult deze schokkende bevinding, waardoor het raadsel rondom Hvaldimir’s einde nog groter wordt.

In 2019 werd deze intrigerende walvis voor het eerst gespot in de buurt van Russische wateren, met een verdacht tuigje dat leek te dienen voor spionagecamera’s. De woorden “apparatuur Sint-Petersburg” waren op de houder te lezen, wat leidde tot speculaties dat de Russen de walvis als spion hadden ingezet. Zijn naam, een combinatie van het Noorse woord voor walvis en de voornaam van de Russische president, voedde deze geruchten. Het Kremlin heeft echter nooit bevestigd dat Hvaldimir daadwerkelijk een spion was.

De dierenrechtenorganisaties NOAH en One Whale hebben vorige week een klacht ingediend bij de Noorse politie, waarin zij vragen om een strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de walvis. De directeur van One Whale wees op schotwonden die het dier zou hebben opgelopen. Echter, volgens de politie waren deze wonden oppervlakkig en niet dodelijk. De autopsie onthulde ook dat Hvaldimir’s maag leeg was en dat er een 35 cm lange stok in zijn bek vastzat. Er is geen direct bewijs dat menselijk handelen heeft geleid tot zijn dood.

Terwijl de Noorse politie de zaak niet verder zal onderzoeken, blijft de vraag naar de ware oorzaak van Hvaldimir’s dood onbeantwoord. Was hij echt een spion of is er meer aan de hand? Het mysterie rondom deze bijzondere walvis blijft voortbestaan, en alleen de tijd zal onthullen wat er werkelijk is gebeurd met Hvaldimir.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240909_95361617

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....