In het rustige stadje Hamont-Achel heeft een tragisch voorval plaatsgevonden. Een man, die helaas niet meer onder ons is, is het slachtoffer geworden van helpdeskfraude. Hij werd gebeld door iemand die zich voordeed als een medewerker van de bank en sprak over frauduleuze praktijken. In een poging zijn geld te beschermen, gaf het slachtoffer zijn kredietkaart af. Maar dit bleek een fatale fout te zijn.

De gebeurtenissen vonden twee jaar geleden plaats, toen de frauduleuze praktijken nog moesten beginnen. De daders stuurden iemand om de bankkaart op te halen, zogenaamd om verdere problemen te voorkomen. Helaas viel het slachtoffer voor deze val en werden zijn pincode en bankkaart gestolen.

Wat volgde was een ware strooptocht langs verschillende geldautomaten in Noord-Limburg. De daders schaften zelfs laptops aan met het gestolen geld. In totaal verdween er maar liefst 23.489 euro. Opmerkelijk genoeg werd het geld in schijven van 100 euro overgeschreven naar vijf verschillende rekeningen.

De procureur sprak van helpdeskfraude georganiseerd door een groep mensen. Er was sprake van een recruiter, een chauffeur en geldezels die hun rekeningen beschikbaar stelden voor het gestolen geld. In de rechtbank waren echter alleen de chauffeur en enkele andere verdachten aanwezig. De chauffeur riskeert een jaar cel en een boete van 8.000 euro, maar het openbaar ministerie is ook bereid om een werkstraf van 130 euro te accepteren.

De advocaat van de chauffeur pleitte voor vrijspraak, omdat zijn cliënt naar eigen zeggen geen idee had van de bedrieglijke opzet. Voor de overige verdachten, jonge twintigers uit verschillende delen van het land, is acht maanden cel en een boete van 1.600 euro geëist. Hun verdediging pleitte voor vrijspraak, opschorting of een werkstraf.

Het vonnis wordt op 7 oktober verwacht. Deze zaak laat zien hoe belangrijk het is om alert te zijn op frauduleuze praktijken en nooit zomaar persoonlijke informatie of bankgegevens af te geven.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240909_95224229

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....