Camiel V. (57) uit Grobbendonk hoopte in beroep op een vermindering van de tien jaar celstraf die hij voor de strafrechtbank in Turnhout opliep voor een moordpoging op zijn ex. Hij ving bot: het hof van beroep behoudt de effectieve celstraf en stelt de man bovenop nog eens tien jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. Dat is vijf jaar meer dan in eerste aanleg.

De ruzie tussen Camiel V. en zijn ex begon al eerder, maar escaleerde op een paardenweide in Poederlee. Camiel haalde een jachtgeweer boven en schoot op zijn ex vanaf anderhalve meter afstand. Hoewel ze haar gezicht nog net kon afwenden, werd ze levensgevaarlijk geraakt door drie hagelbolletjes in haar hals.

De advocaat van Camiel betoogde dat zijn cliënt niet de intentie had om zijn ex te doden en vroeg om de herkwalificatie van de feiten. Hij hoopte op een lichtere straf. Maar de advocaat van het slachtoffer zag geen enkele aanleiding voor een herkwalificatie. Het hof van beroep was het met hem eens en oordeelde dat er zonder twijfel sprake was van voorbedachtheid.

Het hof kon alleen maar vaststellen dat Camiel gehandeld had met de intentie om zijn ex te doden. Hij faalde echter door haar alerte reactie. Nadat ze was neergevallen, trapte hij haar nog en riep hij: ‘Ik hoop dat uwe kop eraf is!’ Hij liet haar voor dood achter en verborg zijn wapen en munitie bij een vriendin.

Het hof concludeerde dat Camiel V. een gevaar betekent voor de maatschappij. Daarom werd niet alleen de celstraf bevestigd, maar ook de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank verdubbeld naar tien jaar. Camiel V. zal dus mogelijk nog langer in de cel moeten doorbrengen.

Met zijn obsessieve gedrag en eerdere veroordelingen voor diefstal en belaging, was het duidelijk dat Camiel V. een gevaarlijke man was. Hij had verschillende vuurwapens zonder vergunning en was continu bezig met het lastigvallen van zijn ex. Het hof van beroep zag geen reden om een mildere straf op te leggen.

De rechtbank in Turnhout zal zich later nog uitspreken over de begroting van de schade. Voorlopig moet Camiel V. alvast 5.000 euro betalen aan de burgerlijke partij. Maar met de verdubbeling van de terbeschikkingstelling en de bevestiging van de celstraf, lijkt het erop dat Camiel V. een lange tijd achter de tralies zal doorbrengen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240912_97277991

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....