Netto Nul met kennis weerlegd
De westerse wereld is in de ban van netto nul (net zero). Netto nul houdt in dat dat we netto geen CO2 meer uitstoten. Dit komt neer op vrijwel geen fossiele brandstoffen meer gebruiken en het beetje CO2 dat we toch nog uitstoten opslaan, bijvoorbeeld in bossen of onder de grond (Carbon Capture and Storage, CCS). Dit streven domineert het klimaatbeleid (nadruk op mitigatie in plaats van adaptatie) en het energiebeleid in westerse landen. De EU heeft in een klimaatwet vastgelegd dat netto nul (al) in 2050 bereikt moet zijn.

In het rapport Netto Nul met kennis weerlegd (oorspronkelijke titel: Challenging Net Zero with Science) onderzoeken de bekende Amerikaanse klimaatwetenschappers William Happer en Richard Lindzen (samen met Gregory Wrightstone, de directeur van de CO2 Coalition) wat de wetenschappelijke basis is voor netto nul en wat voor kanttekeningen je erbij kunt plaatsen. Het resultaat is een zeer scherpe kritiek op het idee dat we netto nul zouden moeten bereiken. Er is volgens de auteurs niet alleen geen wetenschappelijke basis voor netto nul, maar het streven ernaar is ronduit gevaarlijk voor de mensheid. Met name stoppen met het produceren van kunstmest (dat nu gebeurt met fossiele brandstoffen) kan wereldwijd leiden tot hongersnoden.

Hieronder het integrale persbericht van Clintel.

Persbericht Stichting Climate Intelligence (Clintel)
Clintel-rapport: Netto Nul met kennis weerlegd

“Het streven naar netto nul heeft rampzalige gevolgen voor de wereld”

Amsterdam, 14 september 2024


Kunstmest en pesticiden uit fossiele brandstoffen voorkomen wereldwijd honger
Voordelen van bescheiden opwarming en meer CO2, zoals vergroening, worden genegeerd
Data laten geen toename en soms zelfs een afname van extreem weer zien


Het elimineren van fossiele brandstoffen (netto nul) kan leiden tot wereldwijde hongersnood. Dat is slechts een van de conclusies uit het rapport Netto Nul met kennis weerlegd, een kritische evaluatie van de wetenschappelijke onderbouwing van netto-nul-emissiebeleid. De belangrijkste auteurs, William Happer en Richard Lindzen, zijn emeriti professoren van respectievelijk Princeton University en het Massachusetts Institute of Technology. Zij schreven het rapport voor de Amerikaanse stichting CO2 Coalition. Stichting Clintel presenteert nu de Nederlandse vertaling.

Overal in de wereld voeren overheden tegenwoordig netto-nul-emissiebeleid uit: het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen en de emissie van CO2 en andere broeikasgassen, helemaal te elimineren. Volgens de auteurs van Netto Nul met kennis weerlegd, is er geen goede wetenschappelijke basis voor dit streven. De auteurs trekken drie belangrijke hoofdconclusies. Ten eerste is er wetenschappelijk gezien geen bewijs voor catastrofale opwarming door het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2. Ten tweede worden de vele voordelen van een bescheiden opwarming en een toegenomen concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer, zoals vergroening van de aarde, stelselmatig gemarginaliseerd.

Wereldwijd honger
Maar misschien nog belangrijker is hun derde conclusie: netto-nul-emissiebeleid is een bedreiging voor de mensheid. Zo impliceert het elimineren van fossiele brandstoffen onder meer het uitschakelen van de productie van stikstofmeststoffen (kunstmest) en pesticiden. “De schatting is dat kunstmest, afkomstig van fossiele brandstoffen, ongeveer de helft van de wereldbevolking van voedsel voorziet. De wereld zou zonder het gebruik van anorganische meststoffen (gemaakt van fossiele brandstoffen), niet het voedsel kunnen leveren dat nodig is voor 8,5 tot 10 miljard mensen. Het stoppen met de productie van stikstofmeststoffen en pesticiden uit fossiele brandstoffen zou wereldwijd honger veroorzaken.”

Sri Lanka
“De recente ervaringen in Sri Lanka laten dit zien”, betogen de auteurs. “We zijn getuige geweest van de ineenstorting van de eens zo productieve landbouwsector van Sri Lanka door de uitbanning van minerale meststoffen. De regering van Sri Lanka verbood het gebruik van stikstofmeststoffen en pesticiden, met rampzalige gevolgen voor de voedselvoorziening. Als zulke beslissingen op nog grotere schaal worden genomen, zal wereldwijd hongersnood ontstaan.”

Niet wetenschappelijk
Naast deze dringende waarschuwingen bevat het rapport nog enkele andere belangrijkste bevindingen:

  • Extreem weer zou heviger en frequenter zijn geworden door klimaatverandering, maar data laten geen toename, en in sommige gevallen zelfs een afname, van zulk weer zien.
  • Computermodellen die ten grondslag liggen aan netto-nul-emissiebeleid werken niet goed.
  • Wetenschappelijk onderzoek dat het ‘consensus-verhaal’ van schadelijke, door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde niet ondersteunt, wordt werktuigelijk gecensureerd en uitgesloten van rapportage door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Dit komt overeen met de conclusies die Clintel eerder zelf trok in het boek The Frozen Climate Views of the IPCC (een boek dat nu ook vertaald en beschikbaar is in het Nederlands onder de titel De Starre Klimaatvisie van het IPCC)
  • Conclusies van het IPCC die het narratief van catastrofale opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen weerspreken, worden door overheidsfunctionarissen herschreven om het dogma van netto nul te verspreiden.

Het streven naar netto nul schendt de grondbeginselen van de wetenschappelijke methode, zo besluit het rapport. Dit is de methode die al meer dan driehonderd jaar de basis is van de vooruitgang van de westerse samenleving.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

OVER CLINTEL
Stichting Climate Intelligence (Clintel) is opgericht in 2019 door emeritus professor geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van Clintel is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil Clintel deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.
Clintel publiceerde in 2019 de World Climate Declaration die inmiddels door ruim 1900 wetenschappers en experts ondertekend is, waaronder twee Nobelprijswinnaars. De centrale boodschap van die Declaration is: “er is geen klimaatcrisis”. In 2023 publiceerde Clintel het boek The Frozen Climate Views of the IPCC, waarin het diverse fouten aantoonde in het laatste IPCC-rapport.

Voor meer informatie neem contact op met Marcel Crok, directeur van Clintel, marcel.crok@clintel.org


Source: https://clintel.nl/rapport-netto-nul-met-kennis-weerlegd/

.


Door Clintel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....