Tijdens het presidentiële debat op dinsdagavond tussen vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump ontstond een van de meest controversiële momenten toen Harris claims maakte over het personeel van het Amerikaanse leger dat in gevechtsgebieden dient.

Haar uitspraken werden al snel bekritiseerd als misleidend door critici en militair personeel.

Harris werd gevraagd naar de veel bekritiseerde aanpak van de Biden-administratie van de terugtrekking uit Afghanistan, een van de meest rampzalige momenten in het recente buitenlandse beleid van de VS.

Shotgun Pistol – Geen FFL Vereist, Rechtstreeks Naar Uw Huis Verzonden

De terugtrekking, die plaatsvond in augustus 2021, resulteerde in de dood van 13 Amerikaanse servicemedewerkers tijdens de chaotische evacuatie uit Kabul.

Toen haar direct werd gevraagd: “Neem je enige verantwoordelijkheid voor de 13 levens die verloren zijn gegaan tijdens de evacuatie uit Afghanistan?” ontweek Harris een duidelijk antwoord en bood in plaats daarvan een bredere verklaring die tegenstand opriep.

“Tot op heden is er geen enkel lid van het Amerikaanse leger dat in actieve dienst is in een gevechtsgebied in een of ander oorlogsgebied ter wereld,” zei Harris. Ze ging niet direct in op de vraag over het verlies van Amerikaanse levens tijdens de evacuatie, wat onmiddellijke kritiek uitlokte van degenen die haar antwoord als ontwijkend en onnauwkeurig beschouwden.

De verklaring werd met woede ontvangen door militair personeel en critici die erop wijzen dat Amerikaanse servicemedewerkers nog steeds zijn ingezet in gevaarlijke gebieden over de hele wereld.

Terwijl Harris beweerde dat er geen actieve militaire personeelsleden zijn die in gevechtsgebieden dienen, tonen gegevens aan dat Amerikaanse troepen nog steeds zijn gestationeerd in verschillende regio’s met aanhoudende conflicten.

Ter informatie, de Verenigde Staten handhaven buitenlandse militaire bases in 98 landen, waaronder in het Midden-Oosten.

Dit omvat landen zoals Israël, Irak, Syrië, Jordanië en Pakistan, waar Amerikaanse troepen actief betrokken zijn bij operaties en potentiële bedreigingen ondervinden.

Hoewel sommige inzetten mogelijk niet worden geclassificeerd als “gevechtsgebieden” in de traditionele zin, blijven Amerikaanse servicemedewerkers dienen in onrustige regio’s met verhoogde risico’s.

Volgens een rapport van NBC News uit 2023 raakten ten minste 45 Amerikaanse servicemedewerkers gewond bij aanvallen in Syrië en Irak dat jaar alleen al.

Van die gewonden zouden twee dozijn troepen traumatische verwondingen hebben opgelopen tijdens een aanval in 2023. Deze verwondingen benadrukken de voortdurende gevaren waarmee Amerikaanse militairen worden geconfronteerd, zelfs in gebieden die niet officieel als gevechtsgebieden worden aangeduid.

De opmerkingen van Harris hebben een debat aangewakkerd over de aanpak van de administratie van het buitenlandse militaire beleid en de veiligheid van Amerikaanse servicemedewerkers.

Critici beweren dat haar verklaring de echte bedreigingen waarmee Amerikaanse troepen worden geconfronteerd, bagatelliseert, terwijl anderen het zien als een poging om af te leiden van de waargenomen mislukkingen van de administratie, met name in de mislukte terugtrekking uit Afghanistan.

Voormalig president Donald Trump, tijdens hetzelfde debat, benadrukte het probleem van toenemende geweld en onveiligheid onder de huidige administratie. “Ondanks hun frauduleuze uitspraken die ze deden,” merkte Trump op, “is de criminaliteit in dit land door het dak. En we hebben een nieuwe vorm van criminaliteit. Het wordt migrantcriminaliteit genoemd.”

Harris’ opmerkingen hebben ook zorgen doen herleven over hoe de administratie is omgegaan met aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten. Terwijl de Biden-administratie heeft geprobeerd een einde te maken aan “eeuwige oorlogen,” blijft de realiteit ter plaatse dat Amerikaanse militaire troepen nog steeds zijn gestationeerd in gevaarlijke gebieden, waarbij troepen verwondingen oplopen en in sommige gevallen sterven.

De terugtrekking uit Afghanistan blijft in het bijzonder een heikel onderwerp voor veel Amerikanen.

De chaotische exit uit Kabul in 2021, die leidde tot de dood van 13 Amerikaanse servicemedewerkers, blijft een pijnpunt voor de administratie.

Het verlies van Amerikaanse levens, samen met de snelle overname van Afghanistan door de Taliban, bracht vragen naar voren over de planning en uitvoering van de terugtrekking.

Critici van Harris’ debatprestaties beschouwden haar opmerkingen als een poging om de gevaren die Amerikaanse troepen nog steeds in het buitenland ondervinden, te minimaliseren. Militair personeel dat in het Midden-Oosten en andere regio’s is gestationeerd, reageerde sterk op haar bewering dat er momenteel geen Amerikaanse soldaten in gevechtszones zijn, waarbij velen naar sociale media gingen om hun frustratie te uiten.

Het debat over de betrokkenheid van het Amerikaanse leger in het buitenland en de veiligheid van Amerikaanse troepen zal waarschijnlijk doorgaan naarmate de verkiezingscyclus vordert.

Met de toenemende zorgen over mondiale instabiliteit, van aanhoudende bedreigingen in het Midden-Oosten tot de crisis in Oekraïne, blijft de kwestie van militaire inzet en buitenlands beleid voor kiezers centraal staan.

Nu de opmerkingen van Harris nader in de aandacht komen, is het duidelijk dat de buitenlandse beleidsbeslissingen van de administratie een brandpunt van kritiek en debat zullen blijven in de komende maanden.


Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/american-troops-drop-epic-fact-check-on-kamala-over-her-combat-zone-comment-watch/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....