Uit cijfers van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) blijkt dat pesten opnieuw in opkomst is, ondanks een daling vóór de pandemie. De STIP IT-campagne van Ketnet, MNM en Radio 2 probeert dit probleem aan te pakken, maar de cijfers tonen aan dat het aantal meldingen van pestgedrag de afgelopen twee schooljaren is gestegen. In het schooljaar 2022-2023 hebben 3.217 leerlingen hulp gezocht bij de CLB’s vanwege pesten, en de voorlopige cijfers van vorig schooljaar staan al op 3.022 gevallen. Hoewel er voor de pandemie een positieve trend was, lijkt pesten nu weer toe te nemen.

Hoofd van het vrij CLB, Stefan Grielens, benadrukt het belang van antipestcampagnes, maar maakt zich zorgen over de concrete acties op scholen. Hij vraagt zich af hoe het stippen op handen zich vertaalt naar daadwerkelijke maatregelen. Door het lerarentekort en andere uitdagingen in het onderwijs vreest hij dat de aandacht voor pesten verslapt. Het is essentieel dat leerlingen weten waar ze terecht kunnen, dat er toezicht wordt gehouden en dat er duidelijke gedragsafspraken worden gemaakt.

Ondanks de inzet van verschillende campagnes en initiatieven is het dus belangrijk om alert te blijven en pesten actief aan te pakken. Een gezamenlijke inspanning van scholen, leerlingen, ouders en de samenleving als geheel is nodig om een veilige en respectvolle omgeving te creëren waarin pesten geen kans krijgt.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240916_91283658

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....