De as van een dierbare overledene kan na het cremeren op verschillende manieren worden gebruikt en bewaard. Het biedt nabestaanden de mogelijkheid om op een passende manier afscheid te nemen en om de herinnering aan de overledene levend te houden. In dit artikel bespreken we diverse opties voor het gebruik van as en geven we suggesties voor het behouden van een tastbare connectie met de overledene.

Begraaf de as

Een veelvoorkomende keuze is om de as van de overledene te begraven. Dit kan plaatsvinden op een reguliere begraafplaats, maar ook in een speciale urnentuin of gedenkpark. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om een grafmonument te plaatsen om zo een plek te creëren waar zij hun geliefde kunnen gedenken. Het voordeel van deze optie is dat er een fysieke locatie is waar men naartoe kan gaan om te rouwen en herinneringen op te halen. Daarbij is een grafsteen kopen om de plek een mooie en waardige markering te geven ook belangrijk. Tegenwoordig kun je een volledig op maat gemaakte urn laten maken, die volledig voldoet aan de wensen van de overleden en ook nabestaande.

Uitstrooien op een speciale locatie

Een andere mogelijkheid is het uitstrooien van de as op een voor de overledene speciale locatie. Dit kan een plek zijn waar de persoon in kwestie graag kwam, zoals een favoriet natuurgebied, strand of park. Het uitstrooien van de as kan een emotioneel moment zijn waarbij nabestaanden afscheid nemen op een voor hen betekenisvolle plek. Het is belangrijk om toestemming te vragen aan de eigenaar van het gebied en eventuele regels omtrent het uitstrooien van as op te volgen.

Bewaren in een urn

Voor sommige mensen is het belangrijk om de as van hun dierbare bij hen te houden. In dat geval kan de as bewaard worden in een urn. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het aankomt op urnen, van traditioneel tot modern en van eenvoudig tot extravagant. Bekijk daarom eens welke urn jij het beste vindt passen bij de overleden, zodat je ook zijn of haar laatste wens volledig inwilligt. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de urn thuis neer te zetten of deze een speciale plek te geven, zoals een herdenkingsplek. Het voordeel hiervan is dat de nabestaanden altijd dicht bij de overledene kunnen zijn. Dit hoeft niet direct in het zicht te zijn, aangezien dit ook voor een enorme confrontatie kan zorgen iedere keer dat je de urn ziet. Dit is dus wel iets om goed over na te denken.

Verwerken in sieraden of kunstwerken

Een alternatieve manier om de as te bewaren is door deze te verwerken in sieraden of andere kunstwerken. Er zijn diverse kunstenaars die gespecialiseerd zijn in het maken van gedenksieraden, waarin een kleine hoeveelheid as verwerkt kan worden. Dit biedt de mogelijkheid om de overledene altijd bij je te dragen op een discrete manier. Daarnaast zijn er ook kunstwerken waarin de as verwerkt kan worden, zoals bijvoorbeeld een schilderij. Omdat dit ontzettend persoonlijk is, is het wel belangrijk dat je hier goed over nadenkt en dus niet op basis van emotie een keuze maakt.


Source: https://www.dagelijksestandaard.nl/economie/wat-mag-je-doen-met-de-as-van-een-overledene

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....