Wie had ooit gedacht dat er crisisoverleg nodig zou zijn bij WNL, dé omroep die zich profileert als ‘vrolijk rechts’? Het was allemaal zo gezellig, toch? Nou, niet meer. De vrolijke façade van WNL is ingestort sinds de terugkeer van omroepbaas Bert Huisjes, die nu in het middelpunt van een ware storm staat. Huisjes, die onder vuur ligt vanwege beschuldigingen van een angstcultuur, is weer terug in zijn positie, maar niet iedereen op de redactie staat te juichen. Integendeel: er zijn “knopen in de magen”, zoals WNL-presentatrice Welmoed Sijtsma dat zo mooi verwoordde op live tv.
Het is opvallend dat een omroep die altijd graag de boel wil opvrolijken met zogenaamde rechtse praatjes en duffe ochtendprogramma’s nu in een crisis zit waar zelfs linksere omroepen jaloers op zouden zijn. Sijtsma, die normaal gesproken het gezicht is van de suffe nieuwsduiding bij Goedemorgen Nederland, voelde zich zichtbaar ongemakkelijk toen ze de terugkeer van Huisjes besprak. Ze gaf toe dat er achter de schermen een hoop gedoe is, en dat er woensdagochtend een crisisoverleg plaatsvindt zonder bestuur of hoofdredactie. Het feit dat een journalist van WNL zich tijdens Prinsjesdag niet kon concentreren omdat hij ‘kort had geslapen’ na het bijwonen van een talkshow over het WNL-drama, spreekt boekdelen.
Maar wat is hier aan de hand? De terugkeer van Huisjes, na een maandenlang schandaal over pesten en intimidatie op de werkvloer, heeft voor grote onrust gezorgd. De redactieraad houdt een overleg over het KPMG-rapport dat Huisjes vrijpleit van “juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag”, maar de inhoud van dat rapport blijft geheim. Wat we wel weten, is dat veel medewerkers – zowel huidige als voormalige – zich totaal overvallen voelen door de terugkeer van Huisjes. De knopen in de maag waar Sijtsma het over heeft, zijn blijkbaar geen uitzondering.
Hoe kan het dat een omroep die pretendeert voor openheid en eerlijkheid te staan, nu zelf verwikkeld is in een schandaal van dit kaliber? Het laat zien dat WNL, net als elke andere grote organisatie, niet immuun is voor interne conflicten en schandalen. Maar wat écht schokkend is, is hoe lichtzinnig de terugkeer van Huisjes wordt afgedaan door het bestuur, terwijl de gemoederen op de werkvloer hoog oplopen. De redactieraad en vele medewerkers voelen zich verraden door de manier waarop deze beslissing is genomen.
En dan is er nog het feit dat Huisjes nu vanuit huis gaat werken, zogenaamd om medewerkers de kans te geven eerst met hem te praten. Serieus? Alsof je na maanden van angstcultuur en intimidatie zomaar even bij hem langsgaat voor een kop koffie en een goed gesprek. Het is duidelijk dat dit niets meer is dan een poging om de boel te sussen, terwijl de echte problemen worden genegeerd.
WNL bevindt zich nu op een cruciaal punt. De vrolijk rechtse façade is gebarsten en de onrust binnen de organisatie wordt steeds moeilijker te verhullen. Het is wachten op het moment dat er écht wordt afgerekend met de rotzooi achter de schermen. En de kijkers? Die mogen zich ondertussen afvragen hoe geloofwaardig WNL nog is als het niet eens orde op zaken kan stellen binnen de eigen rangen. Het is echt een klucht.
Misschien is het tijd voor WNL om weer écht rechts en écht transparant te worden. Want dit schouwspel begint wel héél erg te lijken op het linkse drama dat ze normaal gesproken zo graag bekritiseren.
1 keer per dag de belangrijkste berichten, 1 keer per week de belangrijkste headlines, en de nieuwste uitzendingen van hnmda, zo in je postvakje... zeg nu ja....