Op dinsdag raakten meer dan 1.000 mensen, waaronder Hezbollah-strijders en medici, gewond in heel Libanon na een reeks explosies met communicatiepagers die door Hezbollah werden gebruikt, volgens veiligheidsbronnen.

Shotgun Pistol – Geen FFL Vereist, Direct Naar Uw Huis Verzonden

De explosies, die op verschillende plaatsen in het land plaatsvonden, zijn beschreven als een van de grootste beveiligingsinbreuken die Hezbollah heeft meegemaakt in het voortdurende conflict met Israël.

De detonaties vonden plaats terwijl Hezbollah en Israël in grensoverschrijdende oorlogvoering zijn verwikkeld sinds het Gaza-conflict in oktober uitbrak.

De spanningen tussen de door Iran gesteunde Hezbollah en de Israëlische strijdkrachten zijn gestaag toegenomen, wat heeft geleid tot voortdurende confrontaties en slachtoffers aan beide zijden.

De oorzaak van de pagers-explosies blijft onduidelijk, hoewel Hezbollah de vinger naar Israël heeft gewezen.

De pagers, die in de afgelopen maanden aan Hezbollah-leden waren verdeeld, ontploften gelijktijdig in verschillende regio’s, waaronder de zuidelijke voorsteden van Beiroet, een bolwerk van de groep.

De explosies vonden rond 15:45 lokale tijd plaats, met berichten die suggereren dat de ontploffingen bijna een uur duurden.

Het blijft onduidelijk hoe de apparaten werden geactiveerd, maar veiligheidsbronnen bevestigden dat geavanceerde technologie werd gebruikt bij de detonatie.

[embedded content]

Een Reuters-journalist ter plaatse zag ambulances door de zuidelijke buurten van Beiroet racen, waar de explosies voor wijdverspreide paniek zorgden.

Mensen met verwondingen aan hun gezicht, handen en ledematen werden gezien die aankwamen bij lokale ziekenhuizen. Dr. Hassan Wazni, hoofd van het Nabatieh-ziekenhuis in Zuid-Libanon, meldde dat ongeveer 40 gewonden werden behandeld voor verschillende wonden.

Beelden van de nasleep toonden verschillende van de explosies die zich nabij openbare gebieden voordeden, waaronder supermarkten en markten, wat de spanningen in de regio verder verergerde.

Het Libanese Rode Kruis bevestigde dat meer dan 50 ambulances en 300 medische teamleden werden gestuurd om te helpen bij het evacueren van de gewonden en het bieden van spoedeisende zorg.

Een anonieme Hezbollah-functionaris vertelde Reuters dat de detonatie van de pagers de “grootste beveiligingsinbreuk” van de groep markeerde sinds het conflict met Israël verergerde.

Hij beschuldigde Israël van het orkestreren van de aanval, verwijzend naar het feit dat de apparaten gelijktijdig in verschillende delen van het land explodeerden.

De functionaris merkte ook op dat de nieuwe pagers, die waren uitgerust met lithiumbatterijen, leken te zijn gemanipuleerd voordat ze aan Hezbollah-strijders werden uitgedeeld.

[embedded content]

Militaire analist Elijah Magnier speculeerde dat de pagers waren doelwit omdat Hezbollah deze gebruikt om Israëlische onderschepping van communicatie te vermijden, een strategie gericht op het voorkomen dat Israël bewegingen volgt en gerichte aanvallen uitvoert.

De Iranese ambassadeur in Libanon, Mojtaba Amani, zou naar verluidt verwond zijn geraakt bij een van de explosies, hoewel dit niet onafhankelijk kon worden bevestigd door Reuters.

Iran’s Mehr nieuwsagentschap meldde het voorval, maar details over de ernst van de verwondingen van de ambassadeur blijven onbekend.

De pager-explosies komen te midden van een aanhoudend conflict tussen Hezbollah en Israël dat is escaleert sinds de door Hamas geleide aanval op Israël op 7 oktober.

Hezbollah heeft vanaf 8 oktober vuurwisseling gehad met Israëlische troepen langs de Libanon-Israël-grens, waarbij beide zijden aanzienlijke verliezen hebben geleden.

Er zijn berichten dat meer dan 500 mensen, waaronder veel Hezbollah-strijders, zijn omgekomen in Libanon sinds het begin van het conflict, terwijl 23 Israëlische soldaten en 26 burgers in Noord-Israël zijn overleden als gevolg van Hezbollah-aanvallen.

In de afgelopen dagen heeft Hezbollah zijn steun voor Hamas opgedreven, met Hezbollah-leider Hassan Nasrallah die een dankbrief ontving van Hamas-leider Yahya Sinwar.

De brief, gedateerd 13 september, loofde Hezbollah voor zijn voortdurende steun in de oorlog tegen Israël, waarbij de nauwe coördinatie tussen de twee door Iran gesteunde groepen werd benadrukt.

Hezbollah’s betrokkenheid bij het conflict heeft zorgen gewekt over de mogelijkheid van verdere escalatie in de regio.

De grensoverschrijdende aanvallen van de groep worden algemeen gezien als onderdeel van een bredere strategie om Israël vanuit meerdere fronten onder druk te zetten.

Jarenlang hebben Hezbollah en Iran financiële en militaire steun aan Hamas geboden, en hun huidige acties suggereren een voortdurende alliantie in de strijd tegen Israël.

Libanese autoriteiten hebben samengewerkt met lokale en internationale organisaties om de gevolgen van de explosies te beheersen.

De interne veiligheidsdiensten van het land bevestigden dat een aantal draadloze communicatietoestellen in heel Libanon hadden gedetonereerd, vooral in de zuidelijke voorsteden van Beiroet, wat leidde tot verwondingen.

Ziekenhuizen in de regio zijn overweldigd door het aantal gewonden, en het crisisoperatiecentrum van het Libanese ministerie van Volksgezondheid heeft alle medische staf opgeroepen om naar hun respectieve ziekenhuizen te rapporteren om te helpen bij het beheer van de toestroom van patiënten.

Het Israëlische leger heeft geweigerd commentaar te geven op de beschuldigingen van Hezbollah, en het blijft onduidelijk of Israël betrokken was bij de detonatie van de pagers.

De situatie heeft verdere internationale bezorgdheid veroorzaakt, aangezien de spanningen tussen Israël en Hezbollah geen tekenen van de-escalatie vertonen in de nabije toekomst.

Nu het conflict tussen Hezbollah en Israël blijft voortduren, dienen de pager-explosies als een duidelijke herinnering aan de groeiende complexiteit van de oorlog.

Beide partijen blijven vergrendeld in een gevaarlijke escalatie, zonder duidelijke oplossing in zicht.


Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/hezbollah-hit-with-massive-attack-as-communication-devices-explode-across-lebanon-watch/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....