Ryan Routh, een verdachte moordenaar die naar verluidt voormalig president Donald Trump als doelwit had, was aangewezen door Amerikaanse federale agenten na zijn terugkeer uit Oekraïne vorig jaar, maar het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) heeft geen enkele actie ondernomen.

Routh, die beschuldigd werd van het plannen van een moordaanslag op Trump in zijn golfclub in West Palm Beach, was eerder betrokken bij het werven van buitenlandse strijders om Oekraïne te helpen in zijn oorlog tegen Rusland.

President Donald Trump speelt golf in zijn Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida op 28 december 2020. (GREG LOVETT/PALM BEACH POST)

Het gebrek aan opvolging door het DHS roept zorgen op over gemiste kansen om deze vermeende moordaanslag te voorkomen.

Shotgun Pistol – Geen FFL Vereist, Rechtstreeks Naar Uw Huis Verzonden

Routh werd onderschept door Amerikaanse Douane en Grensbescherming (CBP) agenten in juni 2023 toen hij aankwam op de internationale luchthaven van Honolulu.

Tijdens een interview onthulde Routh dat hij drie maanden in Oekraïne had doorgebracht met het werven van soldaten uit landen zoals Afghanistan, Moldavië en Taiwan om te vechten in de oorlog van Oekraïne tegen Rusland.

[ingesloten inhoud]

Hij had eerder in 2022 en 2023 naar Polen en Turkije gereisd. Ondanks deze onthullingen weigerde de Homeland Security Investigations (HSI) afdeling van het DHS de zaak verder te onderzoeken.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas arriveert om te getuigen voor de Subcommissie Toewijzingen van het Huis over de begroting van het ministerie voor het fiscale jaar 2025.

“Onderwerp is een USC die drie maanden naar Kiev, Oekraïne, heeft gereisd om soldaten uit Afghanistan, Moldavië en Taiwan te werven,” staat in de aantekeningen van de CBP. “Onderwerp verklaarde dat hij niet betaald wordt voor zijn wervingsinspanningen en al zijn werk voor de Oekraïense regering strikt vrijwilligerswerk is.”

Routh gaf de CBP-agenten een visitekaartje waarop hij zichzelf als directeur van een organisatie genaamd het “International Volunteer Center” identificeerde.

Het visitekaartje somde zijn wervingspartners op in verschillende landen, waaronder Afghanistan, Pakistan, Syrië en Israël.

Ondanks het bewijs dat tijdens het interview werd gepresenteerd, besloot HSI niet verder in te gaan op de informatie, en de zaak bleef onopgelost.

Routh’s buitenlandse reizen en connecties met Oekraïne waren niet de eerste keer dat hij zorgen had gewekt bij de wetshandhaving. In 2019 stond hij onder verdenking van de FBI voor het bezitten van een vuurwapen als veroordeelde misdadiger, aldus FBI Special Agent in Charge Jeffrey Veltri.

Toch werd er op dat moment ook geen significante actie ondernomen.

Dit patroon van gemiste kansen ging door, aangezien Routh’s groeiende banden met Oekraïne en zijn zelfverklaarde inspanningen om buitenlandse strijders te werven blijkbaar geen verdere onderzoeken uitlokten.

Chelsea Walsh, een verpleegkundige die met Routh had samengewerkt terwijl ze vrijwilligerswerk deed in Oekraïne, meldde haar zorgen aan de Amerikaanse autoriteiten op Washington Dulles Airport in 2022, en waarschuwde dat Routh “Algemeen Roofzuchtig Gedrag” vertoonde en verdenkingen over zijn activiteiten opriep.

Ondanks deze waarschuwingen, werd er geen significante actie ondernomen door federale autoriteiten.

De situatie escaleerde toen Routh op 17 september 2023 werd aangetroffen in Trump’s golfclub in West Palm Beach, Florida. Volgens rapporten had Routh zich verstopt in het struikgewas rond de omheining van de golfbaan, terwijl hij een sluipschuttersnest opzetten.

Hij kon 12 uur onopgemerkt blijven voordat medewerkers van de Secret Service het vuur op hem openden, nadat hij zijn geweer door het hek had gericht.

Routh’s poging om Trump’s leven te beroven werd verijdeld, maar er blijven vragen over hoe hij in staat was om zo’n aanval te plannen en uit te voeren zonder eerdere tussenkomst van federale autoriteiten.

Routh’s connecties met Oekraïne worden nu verder onderzocht. Zijn sociale media-accounts zouden vol staan met pro-Oekraïense propaganda, en hij was zelfs verschenen in video’s met Oekraïense strijders, waaronder leden van het controversiële AZOV-bataljon.

Zijn betrokkenheid bij Oekraïense strijdkrachten, samen met zijn criminele verleden, had alarmbellen moeten laten afgaan, maar de federale reactie bleef onvoldoende.

Het International Volunteer Center, de organisatie waarvan Routh beweerde dat hij die vertegenwoordigde, heeft sindsdien elke connectie met hem ontkend. Functionarissen van de groep verklaarden dat hun organisatie pas officieel in Oekraïne geregistreerd was in oktober 2023, nadat Routh naar de VS was teruggekeerd. Ze voegden eraan toe dat ze geen kennis hadden van Routh of enige eerdere organisatie met die naam.

Routh’s criminele geschiedenis dateert uit zijn tijd in Greensboro, North Carolina, waar hij beschuldigd werd van meerdere feiten, waaronder strafbare bezit van een massavernietigingswapen.

Zijn strafblad, gecombineerd met zijn recente activiteiten in Oekraïne, maakte hem een potentiële dreiging, maar federale agentschappen leken het gevaar te negeren.

Jeff Danik, een 28-jarige veteraan van de FBI, benadrukte de noodzaak voor Amerikaanse inlichtingendiensten om Routh’s contacten en activiteiten in het buitenland te onderzoeken. “Een Amerikaan die rondloopt in dat strijdtoneel zal aandacht trekken,” zei Danik. “Ik zou geschokt zijn als een van de inlichtingendiensten zijn apparaten niet gecompromitteerd zouden hebben.”

Het falende toezicht op Routh’s zaak belicht de hiaten in de federale handhaving als het gaat om het volgen en onderzoeken van individuen met gevaarlijke geschiedenissen die internationaal reizen.

Nu er meer details naar voren komen, blijft het onduidelijk waarom DHS en HSI ervoor kozen om Routh niet verder te onderzoeken, vooral gezien de duidelijke waarschuwingssignalen die werden gepresenteerd tijdens zijn reizen en interviews met Amerikaanse grensautoriteiten.

Routh’s moordaanslag op Trump voegt zich bij een groeiende lijst van incidenten waarbij individuen met criminele records of verdachte buitenlandse connecties erin slaagden door de mazen van de federale controle te glippen, wat zorgen oproept over nationale veiligheid en de effectiviteit van inlichtingenverzameling.

Federale agentschappen staan nu onder druk om antwoorden te geven over hoe Routh zo lang aan detectie kon ontsnappen ondanks talrijke waarschuwingssignalen.


Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/would-be-trump-shooter-was-in-homeland-securitys-sights-upon-return-from-ukraine-watch/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....