Op dinsdag maakte Whoopi Goldberg, co-host van “The View,” koppen door te stellen dat gevaarlijke politieke retoriek voornamelijk een probleem van de politieke rechterzijde is, na de tweede moordaanslag op voormalig president Donald Trump.

Goldberg’s opmerkingen kwamen slechts twee dagen na de arrestatie van Ryan Wesley Routh, een 58-jarige man, die naar verluidt een AK-47-stijl wapen op Trump richtte tijdens een golfwedstrijd bij Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida.

Routh’s vermeende moordaanslag op Trump markeert de tweede keer in recente maanden dat de voormalig president het doelwit is geworden.

Shotgun Pistol – Geen FFL Vereist, Rechtstreeks Naar Uw Huis Verzonden

Desondanks betoogde Goldberg dat gewelddadige politieke retoriek geen “beide zijden” probleem is, en beweerde in plaats daarvan dat de rechterzijde voornamelijk verantwoordelijk is voor opruiende taal.

Tijdens de aflevering van “The View” op dinsdag benadrukte Goldberg haar punt en zei: “En laten we ook met deze zaak stoppen. Je weet wel, laten we stoppen met dat beide zijden gedoe. Want het is niet correct. Het zijn niet beide zijden, het is één duidelijke kant, en je kunt naar veel, veel rapporten wijzen. Je kunt naar allerlei dingen wijzen die gerapporteerd zijn. Jullie moeten het terugnemen. Dit is niet wij of zij, dit is jullie moeten stoppen met doen wat jullie doen, J.D. Vance en wat jij doet, meneer Trump, want jullie helpen de situatie niet.”

Haar opmerkingen maakten deel uit van een breder gesprek dat de toenemende politieke geweld in het land aanging.

Co-host Sunny Hostin verwees naar een peiling van de Universiteit van Chicago van 24 juni, waaruit bleek dat 26 miljoen Amerikaanse volwassenen geloven dat “het gebruik van geweld gerechtvaardigd is” om te voorkomen dat Trump herkozen wordt.

Dit cijfer maakte 10% uit van de ondervraagden, terwijl 66% van de respondenten het ermee oneens was dat dergelijk geweld acceptabel is.

Hostin’s vermelding van de peiling kwam als achtergrond bij Goldberg’s betoog dat de rechterzijde het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor politiek geweld draagt.

Blijkbaar vergat Whoopi enkele dingen die ze had gezegd. Kijk:

Het gesprek op “The View” volgde kort na een andere moordaanslag op Trump in Butler, Pennsylvania, tijdens een rally op 13 juli.

In dat voorval klom een 20-jarige man, Thomas Matthew Crooks, op het dak van het American Glass Research (AGR) gebouw, gelegen op ongeveer 130 voet van de rally, en vuurde acht schoten op de menigte.

Eén van de kogels schampte Trump, waarbij het bovenste gedeelte van zijn rechteroor werd getroffen. Tijdens dezelfde aanval werd voormalig brandweerchef Corey Comperatore gedood.

De Secret Service kwam onder vuur te liggen na de eerste moordaanslag op Donald Trump in Pennsylvania.

Op 23 juli trad voormalig Secret Service-directeur Kimberly Cheatle af nadat het House Oversight Committee had vastgesteld dat ze “niet in staat was om antwoorden te geven” met betrekking tot de “verbazingwekkende operationele mislukkingen” die zich tijdens de rally hadden voorgedaan.

Het onderzoek van het Comité leidde ook tot de schorsing van vijf leden van de Secret Service in augustus vanwege hun omgang met de moordaanslag.

De voortdurende bedreigingen tegen Trump hebben brandstof toegevoegd aan een al verhitte politieke omgeving.

Trump, die consequent een bliksemafleider voor zowel lof als kritiek is geweest, blijft krachtige tegenstand ondervinden van Democraten en mediafiguren die hem als een gevaar voor de democratie beschouwen.

De retoriek rond Trump escaleert vaak naar extreme vergelijkingen, waarbij figuren zoals voormalig senator uit Missouri Claire McCaskill tijdens een segment op 22 november op MSNBC stellen dat Trump “gevaarlijker” is dan Adolf Hitler.

Evenzo waarschuwde Charlie Sykes van The Bulwark dat Trump concentratiekampen zou instellen als hij herkozen werd.

De voorstelling van Trump als een bedreiging voor de democratie is niet nieuw. Sinds zijn presidentschap hebben liberale media en Democratische politici vaak parallellen getrokken tussen Trump en historische fascistische leiders, waaronder Hitler en Benito Mussolini.

Deze vergelijkingen hebben geleid tot een scherpe toename van verdeelde politieke retoriek over het spectrum, waarbij sommigen Trump en zijn aanhangers beschuldigen van het aanmoedigen van gevaarlijke discours.

Terwijl Goldberg en anderen aan de linkerzijde beweren dat de rechterzijde verantwoordelijk is voor de toename van gewelddadige retoriek, volhouden Trump en zijn bondgenoten, waaronder de Ohio-senator J.D. Vance, dat de zorgen die door hun kiezers worden geuit, worden afgedaan door de media en politieke elites.

Vance, die publiekelijk het probleem rond de Haïtiaanse migrantcrisis in Ohio heeft aangesproken, is beschuldigd van het aanwakkeren van spanningen door aandacht te vragen voor geruchten over immigranten die naar verluidt lokale huisdieren en wilde dieren in Springfield consumeren.

Ondanks dat deze claims naar verluidt als onwaar zijn weerlegd, heeft Vance vastgehouden aan zijn beslissing om het onderwerp aan te kaarten, en volhardend dat hij eenvoudigweg de zorgen van zijn kiezers doorgeeft.

Het debat over politiek geweld en retoriek zal waarschijnlijk niet snel verminderen, vooral nu Trump zijn poging tot het presidentschap in de verkiezingen van 2024 voortzet.

Aangezien de moordaanslagen en bedreigingen tegen hem aanhouden, zal het gesprek over wie verantwoordelijk is voor de huidige staat van de politieke discours in Amerika waarschijnlijk toenemen, met beide zijden die elkaar beschuldigen van het verergeren van de verdeeldheid.

Aangezien Trump een brandpunt blijft in de Amerikaanse politiek, zal de natie blijven worstelen met de gevaarlijke kruising van politieke retoriek en geweld in de echte wereld.

Met figuren zoals Goldberg die beweren dat het probleem voornamelijk aan één kant ligt, en aanhangers van Trump die claimen dat zij onterecht het doelwit zijn, vertoont het discours geen enkele aanwijzing van afkoeling.


Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/whoopi-blames-the-right-for-violent-rhetoric-forgets-what-she-said-watch/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....