De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft dinsdag twee nieuwe wetten ondertekend, gericht op het bestrijden van het gebruik van “deepfakes” en digitale desinformatie tijdens verkiezingen.

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, in het McCamish Pavilion van Georgia Tech voorafgaand aan het CNN- presidentiële debat tussen president Joe Biden en voormalig president Donald Trump, gehouden in het CNN-studio in Atlanta. CNN-anchors Jake Tapper en Dana Bash zijn de moderators van het debat.

De wetgeving, die als controversieel wordt gezien, is een directe reactie op de toenemende invloed van kunstmatige intelligentie (AI) in de politiek, vooral nu AI-gegenereerde content steeds gebruikelijker wordt op sociale media.

Shotgun Pistol – Geen FFL Vereist, Rechtstreeks Naar Uw Huis Verzonden

De wetten, bekend als AB 2655 en AB 2839, zijn specifiek gericht op politiek gemotiveerde deepfakes, die digitaal gewijzigde video’s of afbeeldingen zijn die kandidaten kunnen weergeven terwijl ze dingen zeggen of doen die ze nooit hebben gedaan.

De eerste wet, AB 2655, verplicht grote online platforms om alle “materiaal misleidende inhoud” met betrekking tot verkiezingen in Californië te blokkeren voor en na verkiezingsperiodes.

Dit omvat AI-gegenereerde media, waaronder deepfakes. De wet definieert “materiaal misleidende inhoud” als audio- of visuele media die is aangepast of digitaal is gemaakt, een categorie die ook politieke desinformatie omvat.

De tweede wet, AB 2839, richt zich nauwer op deepfakes van politieke kandidaten in Californië.

Het verbiedt alle deepfakes die een kandidaat voor federaal, staats- of lokaal ambt weergeven terwijl ze iets zeggen of doen dat ze nooit hebben gedaan, als het waarschijnlijk schadelijk is voor hun reputatie of hun kansen bij de verkiezingen.

Er zijn uitzonderingen voor satire, parodie en nieuwsverslaggeving, maar deze vereisen duidelijke disclaimers dat de inhoud niet echt is.

De druk voor deze wetten kwam nadat het sociale mediaplatform X, eigendom van Elon Musk, een deepfake-parodie van vice-president Kamala Harris had gepost.

De video combineerde echte citaten met een overtuigende nepstem, waardoor een verkeerde indruk van haar uitspraken werd gecreëerd.

Hoewel de video bedoeld was als satire, veroorzaakte het controverse, wat leidde tot kritiek op zowel Musk als Newsom.

In reactie op de wetgeving, heeft Elon Musk, een frequente criticus van Newsom en de democratische beleidsmaatregelen in Californië, de gouverneur scherp bekritiseerd.

Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, spreekt tijdens een panel op South by Southwest in Austin in 2018. SpaceX plant een raketmotorproductiefaciliteit in de buurt van Waco, zei Musk zaterdag op sociale media.

Op zijn sociale mediaplatform X (voorheen Twitter), uitte Musk zijn onvrede over de nieuwe wet, noemde Newsom “The Joker.” Musk, die zichzelf als een pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting positioneert, beweert dat de wetgeving de rechten van de Eerste Amendement schendt.

Musk maakte woensdag en donderdag gebruik van X, waarin hij een reeks berichten deelde waarin hij Newsom beschuldigde van aanvallen op de vrijheid van meningsuiting. In één bericht zei Musk: “The Joker is in charge,” vergezeld van een afbeelding van zichzelf met een paar gekozen woorden.

In een andere post herpostte hij de deepfake-video van Kamala Harris die de wetgevende actie veroorzaakte, met de tekst: “Je gelooft het niet, maar @GavinNewsom heeft zojuist aangekondigd dat hij een WET heeft ondertekend om parodie illegaal te maken, gebaseerd op deze video.”

Musk reageerde ook op critici over de houding van Californië ten aanzien van contentmoderatie, en verklaarde: “moeilijk om een platform voor vrijheid van meningsuiting te zijn in een staat die vrijheid van meningsuiting wil verbieden.”

Deze kritiek sluit aan bij Musk’s bredere standpunt terwijl hij X blijft marketen als een platform voor vrijheid van meningsuiting, ondanks talrijke beschuldigingen dat hij het platform manipuleert om zijn eigen inhoud te promoten en journalisten die kritisch over hem verslag doen schorst.

Hoewel Musk zijn rol heeft omarmd als verdediger van de vrijheid van meningsuiting, vooral wat betreft het gebruik van AI en satire in politieke discours, blijft zijn bedrijf X vrij om inhoud te modereren.

De recente uitspraak van het Hooggerechtshof in NetChoice, LLC v. Paxton bevestigde dat sociale mediabedrijven het recht van de Eerste Amendement behouden om inhoud op hun platforms te modereren, waardoor bedrijven zoals X de mogelijkheid hebben om te controleren wat er wordt gepost.

Critici van de nieuwe wetten in Californië, waaronder Musk, beweren dat de wetgeving politieke spraak kan verstikken door het moeilijker te maken om satirische inhoud of memes te creëren en te delen, die een belangrijk deel zijn geworden van politieke commentaar in het digitale tijdperk.

Voorstanders daarentegen benadrukken dat de wetten noodzakelijk zijn om de verspreiding van valse en schadelijke informatie te voorkomen die verkiezingen zou kunnen beïnvloeden.

Musk’s kritieken maken deel uit van een bredere vete met de politieke leiding van Californië, nadat hij eerder de hoofdzetel van X uit Californië heeft verplaatst als reactie op wat hij beschreef als overregulering.

Musk’s X heeft ook financiële problemen ondervonden sinds zijn verwerving van het platform voor $ 44 miljard in 2022.

Het platform is gestopt met het publiceren van winstrapporten, maar schattingen suggereren een scherpe daling van de omzet van 52% in 2023, met verdere dalingen die in 2024 worden verwacht.

Grote adverteerders hebben zich teruggetrokken van X vanwege Musk’s controversiële berichten en moderatiebeleid, en het platform is nu gewaardeerd op minder dan de helft van wat Musk oorspronkelijk betaalde.

De intersectie van AI-technologie, politiek en vrijheid van meningsuiting blijft debat voeden terwijl beide partijen zich bezighouden met de implicaties van het reguleren van digitale inhoud.

Newsom’s acties vertegenwoordigen een poging om te beperken wat hij en andere Democraten beschouwen als gevaarlijke en misleidende informatie in een tijdperk waarin AI gemakkelijk de realiteit kan vervormen.

Musk’s reactie daarentegen weerspiegelt zijn overtuiging dat dergelijke reguleringen inbreuk maken op het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting.

Nu Californië een van de eerste staten is die een dergelijke wet implementeert, blijft het de vraag hoe deze reguleringen zullen worden gehandhaafd en of ze de toekomstige uitdagingen van de Eerste Amendement zullen doorstaan.

Met de presidentiële verkiezingen van 2024 in aantocht, blijft de rol van AI in de politiek waarschijnlijk een omstreden kwestie terwijl zowel wetgevers als techleiders zich een weg banen door het evoluerende digitale landschap.


Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/butthurt-gavin-newsom-bans-parody-in-california-elon-musk-unloads-on-the-joker-watch/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....