De Thwaites-gletsjer, ook wel bekend als de ‘doomsday’-gletsjer, smelt in een alarmerend tempo. De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn, aangezien de gletsjer kan breken en de zeespiegel naar ongekende hoogtes kan laten stijgen. Wetenschappers maken zich ernstige zorgen en vrezen dat het proces al onomkeerbaar is begonnen.

De Thwaites-gletsjer is al sinds 2018 onderwerp van onderzoek door een team van wetenschappers van de International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC). Deze gletsjer wordt beschouwd als een van de meest kritieke punten in Antarctica en geeft inzicht in de snelheid waarmee klimaatverandering onze planeet beïnvloedt. Helaas bevestigt een nieuw rapport de sombere vooruitzichten.

Uit het onderzoek blijkt dat het smelten van de gletsjer in de komende eeuw alleen maar zal versnellen. De afkalving van Thwaites is de afgelopen 30 jaar aanzienlijk toegenomen, volgens Rob Larter, een geofysicus bij de British Antarctic Survey en lid van het ITGC-team. Wetenschappers voorspellen dat de Thwaites-gletsjer en de Antarctische ijskap binnen 200 jaar kunnen instorten, met verwoestende gevolgen.

De immense omvang van deze gletsjer, die ongeveer zo groot is als Florida, trekt vooral de aandacht van wetenschappers vanwege de snelheid waarmee hij verandert en de impact die het verlies ervan op de zeespiegel zou hebben. Op sommige plaatsen is Thwaites meer dan 2 kilometer dik en wordt het vergeleken met een kurk in een fles. Als de gletsjer zou instorten, zou de zeespiegel met 65 centimeter stijgen, wat al aanzienlijk is gezien de huidige jaarlijkse stijging van 4,6 millimeter. Maar als het verlies van de hele ijskap zou leiden tot een stijging van 3,3 meter, zouden kustgebieden zoals Miami, Bangladesh en de eilanden in de Stille Oceaan volledig onder water komen te staan.

De kwetsbaarheid van de Thwaites-gletsjer is al langer bekend bij wetenschappers, mede door de ligging ervan. Het land waarop de gletsjer zich bevindt loopt namelijk af, waardoor naarmate het smelt, steeds meer ijs wordt blootgesteld aan het relatief warme oceaanwater. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het warme oceaanwater niet alleen de ijskappen bedreigt, maar ook via diepe scheuren in het ijs kan doordringen.

Het is duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen om de Thwaites-gletsjer te behouden. Zelfs als we nu zouden stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, kan het al te laat zijn om de onomkeerbare gevolgen van de smeltende gletsjer te voorkomen. Het is een race tegen de klok om de opwarming van de aarde te stoppen en de toekomst van onze planeet veilig te stellen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240921_96204903

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....