Twintigers en dertigers die hun eerste huis of appartement kopen, worden geconfronteerd met een enorme financiële druk. Volgens cijfers van kredietbemiddelaar Immotheker Finotheker besteden zij gemiddeld 34,3 procent van hun inkomen aan de afbetaling van hun lening. Dit is de hoogste betalingsdruk in vijftien jaar. Maar het wordt nog erger voor mensen tussen de 26 en 30 jaar, zij ervaren de hoogste betalingsdruk in ruim twintig jaar. Ondanks dat ze gemiddeld meer verdienen dan prille twintigers, moeten ook zij gemiddeld 34 procent van hun inkomen afstaan om de lening af te lossen. Voor dertigers gaat het om ongeveer 32 procent, wat ook voor hen de hoogste betalingsdruk in vijftien jaar is.

Deze zorgwekkende trend zorgt ervoor dat jonge Belgen niet alleen meer van hun inkomen moeten opzijzetten voor hun woning, maar ook meer spaargeld moeten inbrengen om te kunnen kopen. Sommige experten waarschuwen zelfs voor een ‘nakende wooncrisis’ en stellen dat ook de middenklasse hierdoor in het vizier komt.

Het lijkt erop dat de droom van een eigen huis steeds verder weg lijkt te drijven voor jonge kopers. De financiële druk is enorm en de vraag is of zij dit wel kunnen volhouden. Het wordt hoog tijd dat er oplossingen worden gezocht om deze situatie te verlichten, zodat jonge mensen niet gedwongen worden om hun dromen op te geven. Want laten we eerlijk zijn, een eigen huis is toch iets waar iedereen recht op zou moeten hebben?


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240923_91339816

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....