In het Zuid-Peruaanse Nazca zijn op zes maanden tijd maar liefst 303 nieuwe geogliefen ontdekt. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal bekende mysterieuze lijntekeningen. Deze opmerkelijke ontdekking werd mogelijk gemaakt door Japans wetenschappelijk onderzoek dat gebruikmaakt van artificiële intelligentie.

Archeoloog Masato Sakai van de Japanse Yamagata Universiteit benadrukt dat dankzij AI de verspreiding van de geogliefen in het woestijngebied sneller en nauwkeuriger in kaart gebracht kon worden. De traditionele methode van visuele identificatie was traag en had het risico dat sommige lijntekeningen over het hoofd werden gezien.

De nieuw ontdekte geogliefen omvatten zowel reusachtige tekeningen van wilde dieren als kleinere tekeningen die verband houden met menselijke activiteit, zoals mensen en gedomesticeerde kameelachtigen.

Deze ontdekking is een grote doorbraak in de zoektocht naar geogliefen. Tot nu toe waren er ongeveer 430 tekeningen in het gebied ontdekt, wat bijna een eeuw heeft geduurd. Nu zijn er plotseling 303 nieuwe geogliefen bijgekomen.

De beroemde Nazcalijnen, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, dateren van ongeveer twee millennia geleden en tonen geometrische figuren en silhouetten van dieren. Ze zijn alleen vanuit de lucht waarneembaar. De echte betekenis van deze tekeningen blijft een raadsel, maar sommige wetenschappers suggereren dat het mogelijk een kalender of een astronomisch observatorium is.

Deze recente ontdekking werpt nieuw licht op de geheimen van de Nazcalijnen en zorgt voor opwinding en verwondering in de archeologische wereld. Het is een testament van de vooruitgang die we boeken dankzij de combinatie van wetenschap en technologie.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240924_93018184

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....