Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft het kabinet Kamervragen gesteld over een artikel van de Wall Street Journal vorige maand. In het artikel werd gesproken over de betrokkenheid van Oekraïne bij het opblazen van de Nord Stream-pijpleiding. Minister van Defensie Brekelmans (VVD) antwoordde hierop dat het kabinet niet speculeert over de toedracht van de explosies en wacht op de resultaten van het Duitse onderzoek.

Daarnaast vroeg Van Houwelingen of het kabinet het opblazen van Nord Stream beschouwt als een ‘daad van agressie’ richting Nederland. Ook hierop gaf minister Brekelmans hetzelfde antwoord, namelijk dat Nord Stream 1 zich niet op Nederlands grondgebied bevindt en geen deel uitmaakt van de nationale infrastructuur. Hij beweerde dat er dus geen Nederlandse infrastructuur is aangevallen en dat het belang van de Gasunie als aandeelhouder beperkt is.

Van Houwelingen merkte op dat het opvallend is dat Nord Stream nu ineens niet meer wordt gezien als vitale Nederlandse infrastructuur. Hij haalde ook aan dat EU-baas Ursula von der Leyen na de sabotage nog sprak van een ‘krachtige reactie’. Journalist Joost Niemoller noemt het antwoord van de minister ontluisterend.

Het Kamerlid benadrukte dat de Nederlandse Gasunie deels eigenaar is van Nord Stream en dat daarmee ook Nederlandse (energie-)infrastructuur is aangevallen. Hij merkte op dat de minister een ander standpunt inneemt als datakabels buiten ons territoriale water worden opgeblazen. Het belang van 9 procent van de Gasunie wordt dan als ‘beperkt’ beschouwd.

Het artikel verwijst verder naar EU-baas Ursula von der Leyen, die na de sabotage van Nord Stream sprak van een ‘krachtige reactie’. Het artikel eindigt met een oproep om het artikel te delen op social media en biedt ook de mogelijkheid om pushmeldingen te ontvangen, het telegramkanaal te volgen en een vrijwillige bijdrage te doen aan NineForNews.nl.


Source: https://www.ninefornews.nl/pepijn-van-houwelingen-stelt-kamervragen-over-het-opblazen-van-nord-stream-en-de-antwoorden-zijn-ontluisterend/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....