Het is altijd weer bijzonder om waar te nemen hoe de NOS en RTL verslag doen over het Midden-Oosten, in het bijzonder wanneer Israël en zijn buren in het spel zijn. Het is een patroon geworden: Israël wordt keer op keer als de agressor neergezet, terwijl het in werkelijkheid het slachtoffer is van voortdurende aanvallen van terreurorganisaties zoals Hezbollah. Het is haast alsof deze mediabronnen weigeren te erkennen dat Israël zichzelf moet verdedigen tegen de talloze bedreigingen die dag in, dag uit op de loer liggen.

Neem de situatie sinds oktober 2023: zo’n 80.000 Israëliërs uit Noord-Israël moesten hun huizen verlaten, op de vlucht voor de raketten van Hezbollah. Je zou denken dat dit nieuws op de voorpagina’s en in de headlines van de NOS en RTL zou staan. Maar nee, daar hoor je nauwelijks iets over. Want Israël als slachtoffer van terreurorganisaties? Dat past kennelijk niet in het narratief.

En kijk nu eens naar wat de NOS en RTL wél breed uitmeten: Libanezen die vluchten voor aanvallen vanuit Israël. Aha, daar duiken ze bovenop! Want zodra Israël reageert op de voortdurende agressie aan zijn grenzen, is dat blijkbaar groot nieuws. De nuance dat Israël reageert op aanvallen en het recht heeft om zijn burgers te beschermen, wordt zorgvuldig vermeden. Nee, Israël wordt dan weer neergezet als de schurk, de agressor. Precies zoals het in hun draaiboek past.

Laten we heel eerlijk zijn: de media in Nederland, met name de NOS en RTL, hebben de gewoonte om eenzijdige verslaggeving te brengen over het conflict in het Midden-Oosten. Ze volgen het aloude recept: Israël als de dader en de terreurgroepen in de regio als zielige slachtoffers van een meedogenloos beleid. Wanneer je de balans opmaakt, zie je hoe absurd dit werkelijk is.

Terreurgroepen zoals Hezbollah en Hamas voeren een voortdurende oorlog tegen de Joodse staat. Ze lanceren raketten, graven tunnels en martelen, verkrachten en ontvoeren Israëlische burgers met constante dreigingen. Israël doet wat elk land zou doen: het beschermt zijn burgers, zijn soevereiniteit en zijn voortbestaan. Maar in plaats van dat te erkennen, lijkt de NOS liever een verhaal te vertellen waarin Israël verantwoordelijk wordt gehouden voor elk geweldsincident, zonder ook maar een greintje begrip voor de situatie waarin het zich bevindt.

Israël is niet de agressor, het is een land dat vecht voor zijn overleving te midden van terreurorganisaties die hun eigen burgers als menselijk schild gebruiken. Het zou verfrissend zijn als dat verhaal eens verteld wordt. Maar zolang de NOS en RTL de publieke opinie blijven manipuleren met hun verdraaide verslaggeving, blijft Israël vechten tegen zowel de terreur aan zijn grenzen als de westerse vooringenomenheid die zijn recht op verdediging ondermijnt.


Source: https://www.dagelijksestandaard.nl/opinie/mark-jongeneel-de-nos-en-rtl-de-eeuwige-vooringenomenheid-over-israel

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....