In een schokkende zaak die de afgelopen twee jaar de gemoederen bezighield, heeft de rechtbank vrijdag een zware straf opgelegd aan Youri H. (35) uit Sint-Niklaas. Nadat hij onder invloed was geraakt, reed hij de 16-jarige Francis Aerts dood in Temse. De rechter veroordeelde H. tot 9 jaar cel en een boete van 32.000 euro. De woorden van de rechter spraken boekdelen: de feiten waren grof, gruwelijk, crapuleus en crimineel. H. werd direct aangehouden.

Het noodlottige ongeval vond plaats in augustus 2022, toen H. besloot om zwaar onder invloed van drank en drugs in zijn auto te stappen. Hij had die dag nog enthousiaste berichten uitgewisseld met een vriend, waarin ze plannen maakten om samen te drinken. Maar deze avond eindigde in een tragedie.

Met hoge snelheid reed H. de 16-jarige Francis aan, die op dat moment op zijn elektrische fiets onderweg was naar huis. De impact was verwoestend en Francis overleefde de klap niet. In plaats van te stoppen en verantwoordelijkheid te nemen, pleegde H. vluchtmisdrijf. Enkele kilometers verderop crashte hij zijn auto tegen een verlichtingspaal.

Uit onderzoek bleek dat H. zwaar onder invloed was van alcohol en drugs op het moment van het ongeval. Hij had maar liefst 2,76 promille alcohol in zijn bloed, wat overeenkomt met meer dan vijftien glazen alcohol. Hij kon zich achteraf amper iets herinneren van wat er was gebeurd.

Tijdens het proces liepen de emoties hoog op, vooral toen de nabestaanden van Francis de confrontatie aangingen met H. en zijn familie. De woede en het verdriet waren ondraaglijk. Uiteindelijk vorderde het parket een celstraf van negen jaar, een levenslang rijverbod en een boete van 32.000 euro. De rechter stemde hiermee in.

Na het vonnis vielen de familieleden van Francis elkaar in de armen. Het vonnis gaf hen een gevoel van gerechtigheid, wetende dat H. nooit meer achter het stuur zal kunnen kruipen. De advocaat van de familie benadrukte dat dit gedrag niet onopzettelijk was, maar eerder crimineel. Het was bijna alsof H. Francis had willen doden.

Deze zaak laat zien dat de rechtbank geen genade had met H. en hem de zwaarst mogelijke straf heeft opgelegd. Het is een signaal naar de samenleving dat dit soort gedrag onacceptabel is. Hoewel de straf de pijn van het verlies van Francis niet kan wegnemen, biedt het enige vorm van troost voor de nabestaanden.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240927_92682513

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....