GASTCOLUMN van André Wiering

HOE DOOD IS DOOD? OVER VOORTLEVEND BEWUSTZIJN.

Nieuwsgierige jonge mensen willen het weten: is er bewijs voor leven na de dood? Welk bewijs zou ooit iemand totaal overtuigen? Maar er is prikkelend onderzoek zat. Progressieve boer en fruitkweker André Wiering zet wat zaken op een rij.

Elke dode is er zich kennelijk bewust van dat hij of zij sterft. De hersenfuncties stoppen, maar het bewustzijn leeft voort. Ik haal ter onderbouwing twee zeer bijzondere bijna-dood-ervaringen aan. Allereerst De getuigenis van Pam Reynolds
Pam Reynolds onderging in 1991 een langdurige en zeer risicovolle hersenoperatie om een aneurysma in haar hersenen te verwijderen. Artsen hebben toen haar lichaam inclusief de hersenen afgekoeld ten behoeve van de operatie. Haar hart werd tijdelijk stil gezet en tijdens de operatie was er geen enkele hersenactiviteit. In die tijd trad Pam Reynolds buiten haar lichaam getreden en kon ze zichzelf en de artsen in de operatiekamer zien. Ze bleek alle details over haar operatie na te kunnen vertellen. Haar bewustzijn bleef dus bestaan terwijl haar hersenen geen enkele activiteit vertoonden. Zie: In 1991, Pam Reynolds went into brain surgery. She says she could hear and see the whole thing.
Haar getuigenis druist lijnrecht in tegen de overtuiging van veel artsen dat als er geen hersenactiviteit is, er ook geen sprake kan zijn van bewustzijn. Sommige artsen hebben daarom geprobeerd om haar getuigenis af te doen met de veronderstelling dat er sprake geweest zou moeten zijn van “anesthesie bewustzijn”, maar deze veronderstelling kan niet verklaren waarom Pam Reynolds haar lichaam en ook de artsen van bovenaf zag, en bovendien is ook  “anesthesie bewustzijn” volledig uitgesloten gedurende de tijd dat er geen sprake is van hersenactiviteit.

Ik heb nog een indrukwekkend verhaal beschikbaar voor sceptici: De getuigenis van Vicki Umipeg Noratuk. Deze vrouw was blind geboren, maar na een auto-ongeluk verliet ze haar lichaam en kon ze voor het eerst in haar leven zien. Zie o.a. Vicki Noratuk – NDE.

Wat met de beide casussen onomstotelijk bewezen is

Er zijn dus harde bewijzen dat het bewustzijn blijft bestaan, ook als de hersenen geen activiteit meer vertonen. Ook is bewezen dat het bewustzijn zich verplaatst naar een plek buiten het lichaam. De blinde vrouw die buiten haar lichaam voor het eerst in haar leven de wereld kon zien bewijst dat ze niet gedroomd heeft.
Deze twee bijzondere bijna-dood-ervaringen zijn echter nog geen onomstotelijk hard bewijs dat er leven is na de dood, omdat de betrokken patiënten niet dood waren maar slechts een bijna-dood-ervaring hadden. De betrokken getuigenverklaringen zijn echter wel een zeer sterke aanwijzing dat er leven is na de dood, dus dat als iemand sterft zijn bewustzijn voortleeft buiten zijn lichaam.
Cardioloog Pim van Lommel zette een studie op waaraan uiteindelijk 344 patiënten meededen die een hartstilstand hadden overleefd. Deze studie werd in 2001 in The Lancet gepubliceerd. Achttien procent van hen had een duidelijke herinnering. Pim van Lommel heeft kunnen aantonen dat talloze mensen tijdens een BDE een helderder bewustzijn hebben dan ooit op het moment dat hun hersenen volledig zijn uitgevallen. Een man kon een verpleger vertellen in welke lade deze zijn kunstgebit had opgeborgen tijdens de reanimatie. Pim van Lommel stelt dat de aanname dat de hersenen bewustzijn creëren niet langer houdbaar is. Zie: Cardioloog Pim van Lommel: ‘De aanname dat hersenen je bewustzijn creëren is niet langer houdbaar’

Spiritistische seance in 1902: het oproepen van doden

Bewijzen dat iemands bewustzijn daadwerkelijk voortleeft na de dood van de hersenen kan gevonden worden in:

  • Reïncarnatie; er zijn vele duizenden of zelfs miljoenen getuigenverslagen van mensen die zich vorige levens kunnen herinneren. Het meest interessant hierbij zijn de getuigenissen van jonge kinderen die verhalen vertellen over zaken waar ze nog nooit eerder over gehoord of gelezen kunnen hebben en die ze nooit gezien kunnen hebben, maar waarbij na onderzoek wel blijkt dat hun verhalen historisch correct zijn. Hier de getuigenis van een kind die zich zijn vorige leven als gevechtspiloot tijdens de tweede wereldoorlog nog goed kan herinneren: Reincarnated! Our son is a World War II pilot come back to life
  • Gesprekken met de doden zelf; er zijn vele miljoenen getuigenverslagen van mensen die contact hebben gehad met de geest van een overleden persoon. Het internet staat vol met verslagen over deze communicaties met overledenen.

Sinds ik mijn echtgenote heb leren kennen, twijfel ik persoonlijk in het geheel niet meer aan een leven na de dood. Ik heb met haar veel reïncarnatieverhalen persoonlijk kunnen verifiëren.


Source: https://www.tijdgeest-magazine.nl/artikelen/gastcolumns/hoe-dood-is-dood

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....