Paus Franciscus sluit bezoek aan België af met misviering in Koning Boudewijnstadion

Met een misviering voor zowat 39.000 mensen in het Koning Boudewijnstadion in Brussel sluit paus Franciscus zondagochtend zijn bezoek aan België af. De eucharistieviering moet het hoogtepunt worden van een bezoek dat werd overschaduwd door de recente ophef over seksueel misbruik in de kerk.

In de vroege ochtend reizen 9.000 Belgen van over heel het land in 180 bussen naar het Koning Boudewijnstadion om de pausmis bij te wonen, zo liet de Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernerms weten. De politie stelt een perimeter in rond het stadion en raadt bezoekers aan om het openbaar vervoer te nemen of met de fiets te komen. 

Voor aanvang van de viering zal het publiek de kerkleider kunnen begroeten langs de weg naar het stadion. In de omgeving geldt niet alleen een verbod op scherpe voorwerpen, maar ook op rugzakken, grote tassen en vlaggen. Ook het gebruik van drones is verboden.

Om 10 uur gaat paus Franciscus de eucharistieviering voor in het Koning Boudewijnstadion. Ook de koninklijke familie en politici zullen de mis bijwonen. Aan het begin van de viering zal de paus de in Brussel overleden karmelietes Ana van Jezus zalig verklaren. De eucharistie wordt wereldwijd uitgezonden.

De individuele plaatsen voor de misviering in Brussel vlogen de deur uit, maar het is afwachten of alle zitjes in het Koning Boudewijnstadion gevuld raken. Er circuleerde namelijk een oproep op Facebook onder het van oorspong Ierse motto ‘Say Nope to the Pope’ van journaliste Inge Schelstraete om gratis individuele tickets voor de misviering te reserveren, maar die plaatsen leeg te laten. “Als het Boudewijnstadion niet vol is, is dat een correctere weergave van de populariteit van de paus en het Vaticaan in België”, klonk het. 

Tijdens een korte ceremonie in Melsbroek zal de paus na de misviering uitgewuifd worden door de Belgische kerkelijke en politieke autoriteiten. Zanger Christoff en het kinderkoor Scarletta uit Aarschot zorgen voor de muzikale begeleiding. Tegen 13 uur zou het bezoek van het hoofd van de katholieke kerk aan ons land afgelopen moeten zijn.

Paus Franciscus brengt nog tot en met zondagmiddag een bezoek aan België. Officieel zakt de kerkleider af naar ons land voor de 600ste verjaardag van de KU Leuven, maar zijn bezoek moet een opsteker worden voor de hele katholieke gemeenschap. Na de recente ophef over seksueel misbruik in de Kerk zal de paus tijdens zijn bezoek ook “in alle discretie” tijd maken om vijftien slachtoffers te ontmoeten. Volg alles hier live!

One liner: “Paus Franciscus sluit zijn bezoek aan België af met een grootschalige misviering in het Koning Boudewijnstadion, waarbij hij hoopt de katholieke gemeenschap een opsteker te geven na de recente ophef over seksueel misbruik in de Kerk.”


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240925_93230709

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....