Op zaterdagnamiddag hebben honderden mensen van verschillende organisaties een mars gehouden van het centrum van Brussel naar Schuman. Deze mars vond plaats in het kader van de Internationale Dag van de Veilige Abortus en had als doel om hun ongenoegen te uiten over het wegstemmen van een versoepeling van de abortuswet afgelopen dinsdag in de Kamer.

Volgens de politie waren er 300 deelnemers aanwezig, maar volgens de organisaties waren er minstens duizend betogers. De mars werd georganiseerd door onder andere Gauche Anticapitaliste, Réseau ADES en Collectief 8 maart.

De deelnemers benadrukten het belang van een veilige abortus voor alle vrouwen. Ze wezen erop dat er wereldwijd betogingen plaatsvonden op deze dag en dat het daarom ook belangrijk was om in België te protesteren, gezien de politieke situatie rond abortus in het land.

De organisaties eisen dat alle vrouwen in de toekomst toegang hebben tot een veilige abortus, ongeacht hun verblijfsstatus. Ze pleiten voor een uitbreiding van de abortustermijn en een verkorting van de bedenktijd van zes naar twee dagen. Daarnaast willen ze dat abortusklinieken in België volledig worden gefinancierd.

Alessandra Moonens, deelnemer aan de mars en lid van het Front Feministe Unitaire, benadrukte dat de wegstemming van de versoepeling van de abortuswet een belediging is voor vrouwenrechtenorganisaties. Ze uitte haar boosheid over het feit dat de Arizona-partijen hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen.

De mars was een krachtig signaal van solidariteit en strijd voor vrouwenrechten. De deelnemers hopen dat de versoepeling van de abortuswet alsnog wordt doorgevoerd.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240928_95577392

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....