Sinds de Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006 heeft Hezbollah-leider Nasrallah zich zoveel mogelijk verborgen gehouden. Hij beperkte zijn bewegingen en contacten om te voorkomen dat Israël hem zou vinden. Israël heeft namelijk twintig jaar lang zijn inlichtingendiensten gericht op Hezbollah, zo meldt Reuters op basis van een veiligheidsbron.

Israël heeft verschillende methoden gebruikt om Hezbollah in de gaten te houden. Zo werden drones en satellieten ingezet om het Libanese grondgebied te verkennen en op zoek te gaan naar wapenopslagplaatsen en andere strategische doelen. Daarnaast werden commando’s het vijandelijke gebied ingestuurd om cruciale informatie te verzamelen. Deze voorbereidingen hebben de Israëlische luchtmacht in staat gesteld om binnen 36 uur ongeveer 2.000 doelen te raken.

Daarnaast heeft de Israëlische militaire inlichtingendienst, Eenheid 8200, de afgelopen jaren cyberwapens ontwikkeld om de communicatie van Hezbollah te onderscheppen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nasrallah eerder dit jaar besloot om smartphones te verbieden en over te stappen naar biepers. Echter, Israël was hier al jarenlang op voorbereid en de biepers die Hezbollah massaal aankocht, werden voorzien van explosieven via nepbedrijven. Hierdoor kon met een druk op de knop het volledige netwerk van Hezbollah-leden worden blootgelegd.

Ondanks de voorzorgsmaatregelen van Nasrallah, wist Israël toch zijn verblijfplaats te achterhalen. Dit werd mogelijk gemaakt door een Iraanse informant in Libanon, die de verblijfplaats van Nasrallah onthulde aan de Israëlische geheime dienst. Met deze informatie kon het Israëlische leger de aanval op Nasrallah plannen en uitvoeren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn naaste omgeving gaven toestemming voor de aanval op Nasrallah. Deze vond plaats terwijl Netanyahu in New York was om te spreken op de Algemene Vergadering van de VN. Met de dood van Nasrallah en andere kopstukken van Hezbollah heeft het Israëlische leger dit jaar naar eigen zeggen acht van de negen hoogste militaire commandanten van Hezbollah gedood.

Het resultaat van jarenlang inlichtingenwerk door de Israëlische geheime dienst heeft dus geleid tot de dood van Nasrallah en andere belangrijke leden van Hezbollah. Dit is een grote klap voor de organisatie en een overwinning voor Israël.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240930_95024720

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....