In de avond van dinsdag uren werden luide explosies gehoord in Tel Aviv en Jeruzalem. Beelden laten zien hoe projectielen her en der neerkomen. Iran had eerder gewaarschuwd dat het Israël zou aanvallen als wraak voor de dood van Hezbollah-topman Hassan Nasrallah en het ombrengen van Hamas-leider Ismail Haniyeh en een Iraanse commandant. De raketaanval duurde niet lang en het Israëlische leger liet later weten dat mensen de schuilkelders mochten verlaten. De meeste raketten werden onderschept met hulp van de VS. Er is nog onduidelijkheid over de schade. In Tel Aviv zijn twee gewonden gevallen en in Jericho, op de Westelijke Jordaanoever, is één Palestijn omgekomen door vallende brokstukken.

Tegelijkertijd vond er in de Israëlische stad Jaffa een schietpartij plaats, waarbij acht mensen werden gedood en zeven anderen gewond raakten. De Israëlische politie vermoedt dat het een terreuraanval was, maar de oorsprong ervan is nog onbekend.

De vraag is nu wat Israël zal doen als reactie op de aanval. Eerder reageerde het land gematigd op een Iraanse luchtaanval, maar deze keer heeft het Israëlische leger aangegeven hard terug te zullen slaan. Er bestaat een mogelijkheid dat Israël nucleaire installaties of Teheran zelf zal treffen. Iran heeft al gewaarschuwd dat represailles niet onbeantwoord zullen blijven.

Het conflict escaleert ook op andere plaatsen. Israël blijft raketten afvuren op Beiroet en is nu ook verwikkeld in een grondoorlog met Hezbollah in het zuiden van Libanon. Het is onduidelijk hoe zwaar het verzet van Hezbollah is, maar Israëlische strijdkrachten zijn het grensgebied binnengevallen om gerichte raids tegen terreurdoelwitten uit te voeren. Het Libanese leger heeft zich teruggetrokken om een confrontatie te vermijden. Er wordt gespeculeerd dat Israël het zuiden van Libanon wil bezetten om er een bufferzone te creëren.

De VS steunt Israël volledig in deze situatie. Minister van Defensie Lloyd Austin heeft met zijn Israëlische collega besproken dat de aanvalsinfrastructuur langs de grens met Libanon moet worden ontmanteld, zodat Hezbollah geen aanvallen meer kan uitvoeren. Daarnaast zijn er ook ernstige gevolgen voor Iran als het ervoor kiest om Israël rechtstreeks aan te vallen.

Het is een zeer gespannen situatie waarin Israël zich bevindt, met dreigingen vanuit Iran en een grondoorlog met Hezbollah. De komende dagen zullen cruciaal zijn om te zien hoe het conflict zich verder ontwikkelt.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241001_97266978

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....