Iran deed dinsdagavond een grote raketaanval op Israël, waarbij meer dan 100 raketten werden afgevuurd en miljoenen Israëli’s in schuilkelders door het hele land werden gedwongen.

De rakettenregen, gericht op centraal en zuid-Israël, markeerde de eerste directe aanval van Teheran op Israël sinds april, volgens het Israëlische leger.

Sirenes loeiden door het hele land terwijl de Israëlische Defensie Forces (IDF) reageerden op de aanval, die naar verluidt 102 ballistische raketten omvatte.

Patriottische strandkleding voor vrijheidsliefhebbers! Koop nu en krijg 10% korting met de code RB10. Opgericht door veteranen & LEO.

Deze raketten, die Israël in ongeveer 12 minuten kunnen bereiken, vormen een aanzienlijke uitdaging voor defensiesystemen vanwege hun snelheid en hoogte, waardoor ze moeilijker te onderscheppen zijn.

Als reactie heeft de Verenigde Staten extra militaire middelen naar de regio verplaatst, waaronder F-15E en F-16 jachtvliegtuigen, samen met A-10 aanvalsvliegtuigen.

Het Amerikaanse Centraal Commando bevestigde dat dinsdagmorgen ten minste één vliegtuigsquadron in het gebied was aangekomen, met meer versterkingen die later op de dag worden verwacht.

“We ondersteunen actief de defensieve voorbereidingen om Israël tegen deze aanval te verdedigen,” verklaarde een Amerikaanse officiële, en waarschuwde dat een directe militaire aanval van Iran “ernstige gevolgen” zou hebben voor Teheran.

De aanval volgt op een soortgelijk voorval in april toen Iran meer dan 330 drones en raketten op Israël lanceerde, waarvan de meeste met de hulp van de VS en Jordanië werden onderschept.

Deze keer kan het gebruik van ballistische raketten de VS en geallieerde troepen minder tijd geven om inkomende aanvallen te onderscheppen, een zorg die door Amerikaanse functionarissen is geuit.

De Israëlische defensiemacht gaf een waarschuwing af dat de omvang van de aanval wijdverspreid zou kunnen zijn en verzocht de Israëlische burgers om veiligheidsprotocollen te volgen.

[embedded content]

De IDF en premier Benjamin Netanyahu verzochten de bewoners om zich te houden aan het “Home Front Command,” een richtlijn die burgers in centraal Israël en Jeruzalem vereist om binnen 90 seconden bij een schuilplaats te zijn. De richtlijn blijft van kracht tot 5 oktober.

Netanyahu sprak het land toe en riep op tot eenheid in deze crisisperiode. “Wat ik van jullie vraag zijn twee dingen. Ten eerste, strikt de richtlijnen van het Home Front Command naleven. Het redt levens. En ten tweede, samen staan. We zullen samen sterk staan in de moeilijke dagen die voor ons liggen. Samen staan we, samen vechten we, en samen winnen we,” zei Netanyahu in een verklaring.

Naast de raketaanvallen heeft de IDF operaties uitgevoerd in Zuid-Libanon, gericht op de raketlanceerfaciliteiten en wapenopslagplaatsen van Hezbollah.

Het Israëlische leger beschreef deze acties als “gelokaliseerde grondaanvallen,” gericht op het ontmantelen van de infrastructuur van Hezbollah nabij de Israëlische grens.

“We gaan niet naar Beiroet,” zei IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari. “We gaan alleen naar gebieden naast onze grens en zullen doen wat nodig is om de infrastructuur van Hezbollah te ontmantelen en te slopen.”

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem gaf een veiligheidswaarschuwing uit, waarbij Amerikanen in Israël werd geadviseerd om op hun plek te schuilen totdat er verder bericht komt.

De ambassade waarschuwde dat het mogelijk verder beperkingen kan opleggen aan of het reizen van Amerikaanse overheidsmedewerkers en hun gezinnen naar bepaalde gebieden van Israël, inclusief Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, kan verbieden.

“De veiligheidsomgeving blijft complex en kan snel veranderen afhankelijk van de politieke situatie en recente gebeurtenissen,” zei de ambassade in een verklaring, en herinnerde Amerikaanse burgers aan de noodzaak van verhoogde voorzichtigheid vanwege het aanhoudende conflict.

Naarmate de spanningen escaleren, blijft de IDF zijn operaties voortzetten en de situatie nauwlettend volgen.

Bijna twee dozijn grensgemeenschappen in Libanon werden dinsdag geëvacueerd terwijl de IDF betrokken was bij Hezbollah-positie, hoewel er tot nu toe geen onafhankelijke verificatie van deze missies is bevestigd.

[embedded content]

Source: https://www.rvmnews.com/2024/10/iran-unleashes-over-100-ballistic-missiles-on-israel-citizens-head-for-bomb-shelters-watch/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....