Mark Rutte, de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, heeft tijdens zijn eerste persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier een opvallende uitspraak gedaan. Hij gaf aan dat westerse landen zelf moeten beslissen of ze langeafstandswapens aan Oekraïne willen leveren. Rutte benadrukte dat Oekraïne het recht heeft om zichzelf te verdedigen en dat het legitieme doelwitten van de agressor kan bestoken. Hij noemde de steun aan Oekraïne een investering in onze eigen veiligheid en zei dat Oekraïne op een onomkeerbaar pad naar lidmaatschap van de NAVO is. Binnen de NAVO is er echter nog geen overeenstemming over de inzet van westerse langeafstandswapens dieper in Rusland. Met name de VS en Duitsland zijn tegen. De Russische president Poetin ziet de eventuele toestemming als directe inmenging van de NAVO en stelt dat dit tot oorlog met Rusland zou leiden. Hij waarschuwt dat Rusland kernwapens kan gebruiken als het land wordt aangevallen. Het is een complexe situatie waarin de standpunten uiteenlopen en de spanningen toenemen.

Opmerkelijk is dat Rutte als nieuwe NAVO-baas direct een standpunt heeft ingenomen over het leveren van wapens aan Oekraïne. Dit kan grote gevolgen hebben voor de relatie tussen de NAVO-landen en Rusland. De vraag is of het verstandig is om deze inmenging te riskeren en of dit daadwerkelijk de veiligheid van westerse landen zal vergroten. De discussie binnen de NAVO over dit onderwerp is nog gaande en er is nog geen overeenstemming bereikt. De spanningen tussen de NAVO en Rusland nemen toe en de vraag is hoe dit verder zal escaleren.

Kortom, de uitspraak van Rutte over het leveren van langeafstandswapens aan Oekraïne heeft de spanningen binnen de NAVO en met Rusland verder doen toenemen. Het is een complexe situatie waarin verschillende standpunten worden ingenomen en waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn. De toekomst zal uitwijzen hoe deze kwestie verder zal worden opgelost.


Source: https://www.ninefornews.nl/nieuwe-navo-baas-rutte-steunt-inzet-langeafstandswapens-binnen-rusland/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....