De wettelijke verplichting dat je overal met cash geld moet kunnen betalen, wordt een half jaar na de invoering met grote regelmaat genegeerd of creatief omzeild. In heel wat restaurants, koffiebars en winkels – maar ook bij sommige overheden – kan je niet langer met cash geld betalen. “De controles moeten omhoog”, reageert Testaankoop.

Bij de restaurantketen Bavet is cash geld absoluut niet welkom. Op de website staat duidelijk vermeld dat ze om hygiënische redenen geen cash aanvaarden. Ook bij Foodmaker, met een twintigtal vestigingen in België, worden euromunten en -centen geweerd. CEO Lieven Vanlommel benadrukt dat dit vooral te maken heeft met de veiligheid van het personeel.

Zelfs in de zwembaden van de stad Antwerpen kan je enkel met een bankkaart of smartphone betalen. Cash geld is niet mogelijk, tenzij je naar de dienst Kasbeheer gaat om daar een toegangsticket te kopen. Een omslachtige manier om toch met cash te kunnen betalen.

Ondernemersorganisatie Unizo was van meet af aan tegen de verplichting om cash te aanvaarden. Zij vinden dat handelaars zelf moeten kunnen beslissen of ze cash betalingen willen accepteren, afhankelijk van hun publiek. In hippe koffiezaken is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat klanten hoofdzakelijk met kaart betalen.

Hoewel handelaars die cash weigeren boetes tot 40.000 euro riskeren, is er tot nu toe slechts één proces-verbaal opgesteld. De FOD Economie heeft wel 360 meldingen ontvangen van mensen die niet met cash konden betalen. Consumenten worden aangemoedigd om dit te melden via consumerconnect.be, zodat er onderzoek kan worden gedaan.

Consumentenorganisatie Testaankoop eist dat de inspectiediensten van de overheid strenger gaan controleren. Ze vinden het opvallend dat er slechts één proces-verbaal is opgemaakt in een half jaar tijd, terwijl er in winkelstraten talloze bordjes “only cards” te zien zijn.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241002_96746522

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....