In de rechtszaal van het spraakmakende proces over de verkrachting van Gisèle Pélicot, heeft een gerechtspsychiater verklaard dat de verdachten een gebrek aan empathie tonen. Volgens hem zou hun aanwezigheid of afwezigheid niets hebben veranderd aan de tragedie. Het proces draait om drie verdachten die beschuldigd worden van het verkrachten van Pélicot terwijl ze bewusteloos was na het drogeren door haar echtgenoot. De gerechtspsychiater beschreef de mannen als personen zonder empathie, hoewel ze wel schuldinzicht en bezorgdheid toonden over de gevolgen van de zaak op hun eigen leven.

Eén van de verdachten, Jérôme V., werd omschreven als iemand met een “zwak karakter”, wat voortkwam uit zijn moeilijke familiegeschiedenis. Hij had een lieve vader, maar een “kinderachtige en vernederende” moeder die zijn eerste stappen in de liefde controleerde. Hoewel hij in de loop der jaren veel fysieke relaties had gehad, voelde hij zich niet erg op zijn gemak bij het andere geslacht. Desondanks gaf hij toe bewust naar de Pélicots te zijn gegaan en benadrukte hij zijn zwakke karakter.

De tweede verdachte, Thierry P., sprak in de rechtszaal over zijn wens om een vereniging op te richten om mannen bewust te maken van het belang van toestemming. Hij noemde wat er met Gisèle was gebeurd “onacceptabel”, hoewel het niet zijn eerste ervaring was. Hij beschreef ontmoetingen met slapende vrouwen, waarbij hij niet kon zien of ze echt sliepen of deden alsof. In één geval eindigde het zelfs in een trio toen de vrouw wakker werd.

Voor de derde verdachte, Redouan E., was er geen sprake van toestemming, omdat die bij de echtgenoot lag. Hij pleitte dat Dominique Pélicot de enige verantwoordelijke was en dat hun aanwezigheid of afwezigheid niets zou hebben veranderd aan de tragedie van mevrouw Pélicot.

Hoewel de verdachten schuldinzicht toonden en bezorgd waren over de gevolgen van de zaak, ontbrak het volgens de gerechtspsychiater aan empathie. Hun gebrek aan empathie werd benadrukt in de rechtszaal, waar de impact van hun daden op het slachtoffer duidelijk naar voren kwam.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241003_93226531

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....