In de jaren zestig van de vorige eeuw hadden projectontwikkelaars grootse plannen voor een parkhotel van zeventien verdiepingen in het Vrijbroekpark in Mechelen. Helaas zijn ze nooit verder gekomen dan twee verdiepingen. De natuur heeft langzaam maar zeker het gebouw overgenomen en vandaag de dag leven er allerlei dieren, zoals bevers, bosuilen, reeën, vleermuizen, vossen en verschillende vogelsoorten.

De hotelruïne heeft jarenlang tot de verbeelding gesproken en veel mensen zijn stiekem op zoek gegaan naar deze verborgen plek, ook al was het officieel niet toegankelijk. Maar nu, na jaren van mysterie, gaat het spookhotel eindelijk open. Dankzij de stad die taksen op leegstand begon te heffen, kon er een openbare verkoop plaatsvinden en werd het gebouw uiteindelijk verkocht aan de provincie Antwerpen.

De provincie heeft grootse plannen met de ruïne en maakt deze gratis en toegankelijk voor iedereen, inclusief rolstoelgebruikers. Er wordt momenteel een 180 meter lang wandelpad gebouwd dat bezoekers naar het spookhotel zal leiden. Het pad wordt speciaal beschermd tegen de bevers die in de omgeving leven, zodat ze er niet aan kunnen knagen.

Het wandelpad leidt bezoekers naar de eerste verdieping van de ruïne, waar de lobby van het hotel ooit gepland was. Op de tweede verdieping komt er een panoramisch uitkijkplatform dat toegankelijk is via een nieuwe trap. Vanaf hier kunnen bezoekers genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving.

Veiligheid staat voorop en daarom zal het aantal bezoekers dat tegelijkertijd de ruïne kan betreden beperkt worden tot tweehonderd. Een uur voor zonsondergang wordt de ruïne afgesloten en kunnen de dieren hun gang gaan. De benedenverdieping, waar een kolonie vleermuizen zich heeft gevestigd, blijft verboden terrein voor het publiek.

Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van Toerisme Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos. De provincie investeert ruim 900.000 euro om de ruïne nieuw leven in te blazen en een unieke natuur- en wandelbeleving te creëren. Het project brengt natuur, cultuur en recreatie op een duurzame en toegankelijke manier samen.

Met de ontsluiting van de ruïne hoopt Toerisme Vlaanderen niet alleen mensen uit de streek, maar ook bezoekers uit binnen- en buitenland aan te trekken. Het spookhotel wordt een uniek belevingspunt in de natuur, waar bezoekers op een veilige en respectvolle manier kunnen genieten van deze bijzondere plek.

Na ruim vijftig jaar gaat het spookhotel eindelijk zijn deuren openen. Het mysterie achter de legendarische ruïne kan nu eindelijk ontrafeld worden. Dus kom naar het Vrijbroekpark en ontdek het verhaal van dit bijzondere gebouw.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241003_96429054

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....