Na een speurtocht van maar liefst 31 jaar is er eindelijk succes geboekt in Frankrijk. Een replica van de legendarische ‘chouette d’or’ of ‘gouden uil’ is woensdagavond opgegraven. Schattenjagers moesten hiervoor elf raadsels oplossen uit het boek ‘Sur la trace de la chouette d’or’. De ontwerper van het beeldje, Michel Becker, heeft nu de oplossing in handen. Echter, voordat er verder gegraven wordt, wordt er eerst gecontroleerd of de oplossing juist is. Becker roept alle schattenjagers op om geduldig te zijn en niet zelf te gaan graven.

De replica van de gouden uil werd oorspronkelijk in april 1993 begraven op een geheime locatie. Alleen door het oplossen van de elf raadsels in het boek konden speurders de plek ontdekken. Het boek bevatte korte teksten en tekeningen als aanwijzingen voor de lezers.

Degene die de replica heeft gevonden, krijgt het originele beeldje mee naar huis. Het beeldje is gemaakt van tien kilogram zilver en goud en heeft een geschatte waarde van 150.000 euro.

Gedurende drie decennia hebben duizenden speurders zich gewaagd aan de zoektocht. De bedenker van het raadsel, Max Valentin, had verwacht dat het slechts enkele maanden zou duren. Hij verscheen zelden in het openbaar en droeg altijd een gezichtsmasker. Michel Becker was verantwoordelijk voor het ontwerp van het beeldje, terwijl een goudsmid het daadwerkelijke beeldje maakte.

In 2005 werd de replica in beslag genomen door de curator van de uitgever van de derde editie van het boek. Na een rechtszaak kregen Hauser en Becker het beeldje begin 2009 terug. Helaas overleed Hauser drie maanden later op 62-jarige leeftijd. Becker was niet op de hoogte van de oplossing van de raadsels, die in bewaring waren gegeven aan een deurwaarder in Parijs. Dit leidde tot een lang juridisch geschil met de erfgenamen om de enveloppe met de oplossing.

In 2014 probeerde Becker het beeldje te verkopen op een veiling vanwege financiële problemen. Echter, het veilinghuis trok zich terug na massale tegenkanting van de schattenjagers.

Pas in 2021 lieten de erfgenamen Becker eindelijk de oplossing zien. Samen met een deurwaarder controleerde hij ‘s nachts of de replica nog steeds begraven lag op de plek waar Hauser hem had achtergelaten. Hij vond een roestige ijzeren vogel en verving deze door een nieuwe bronzen uil.

Becker heeft het spel nieuw leven ingeblazen op Discord, waar hij extra aanwijzingen heeft gegeven. Het verhaal kent nu een spannende epiloog, maar wie er heeft gewonnen, hoe dat is gebeurd en waar de schat zich bevond, is nog niet bekendgemaakt. Het blijft dus nog even een mysterie.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241003_96026787

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....