Ronald Plasterk heeft in zijn Telegraaf-column vandaag geen doekjes om gewonden: hij beschrijft haarfijn hoe de asymmetrie in de oorlog tussen Israël en Hamas en Hezbollah niet te ontkennen valt. Zijn boodschap is kraakhelder: Israël gebruikt wapens om burgers te beschermen, terwijl Hamas en Hezbollah burgers gebruiken om hun wapens te beschermen. En daarmee laat hij zien wat veel mensen in het Westen niet willen begrijpen of zelfs weigeren te erkennen.

Plasterks stelling is simpel en toch confronterend: er is een fundamentele asymmetrie tussen Israël en Hamas/Hezbollah. Waar Israël zich conformeert aan internationale oorlogsregels, tuchtrecht heeft voor soldaten die oorlogsmisdaden begaan, en zich richt op het beschermen van burgers, doen Hamas en Hezbollah precies het tegenovergestelde. Ze plaatsen hun wapens in dichtbevolkte gebieden en gebruiken hun eigen burgers als menselijk schild. Het doel van Hamas is niet militaire winst, maar pure terreur, zoals de aanval op 7 oktober pijnlijk duidelijk maakte. Jonge mensen die op een dansfeest werden verkracht, gemarteld en vermoord – een daad van onbeschrijfelijke wreedheid die door Hamas werd gevierd als een “succes”​.

Wat Plasterk ook duidelijk maakt, is dat we niet moeten doen alsof deze partijen op dezelfde manier opereren. Israël doet er alles aan om zijn burgers te beschermen, zoals elke soevereine natie zou doen. De vraag die de Volkskrant stelde, over wat wij zouden doen als de rollen omgedraaid waren, is belachelijk, stelt Plasterk terecht. Een Israëlische soldaat die zich schuldig zou maken aan verkrachting en moord zou direct in de gevangenis belanden. Het fanatieke sjiitische islamisme daarentegen verheerlijkt de dood: de martelaren die zich voor hun geloof opofferen, worden beloond met 72 maagden. Het verschil kan niet groter zijn​(

Het absurde aan de hele situatie, zoals Plasterk het beschrijft, is dat veel westerse intellectuelen de asymmetrie ontkennen. Ze proberen het conflict in een kader te plaatsen van “gelijkwaardigheid”, waarbij ze de verschrikkingen van Hamas en Hezbollah bagatelliseren. Plasterk trekt een scherpe lijn: de SGP wordt er bij gesleept om te doen alsof Israël en het radicale islamisme vergelijkbaar zijn omdat beide kritiek hebben op homoseksualiteit en buitenechtelijke seks. Maar laten we eerlijk zijn: de SGP gooit geen homo’s van flats en roept niet op tot moord in naam van hun geloof. Hamas en Hezbollah doen dat wel. En toch durft het Westen de vinger niet te wijzen​.

Plasterk maakt pijnlijk duidelijk wat het Westen maar moeilijk kan accepteren: deze oorlog draait om de bescherming van onschuldige levens versus een doodscultus die burgers als wapens gebruikt. Israël strijdt om te overleven, terwijl Hamas en Hezbollah terreur verspreiden om angst te zaaien en chaos te creëren. De asymmetrie tussen deze partijen is zo klaar als een klontje, en het wordt hoog tijd dat we dat onder ogen zien.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

De vraag is niet of, maar wanneer het Westen wakker wordt en inziet dat we niet moeten toegeven aan de morele gelijkwaardigheid die sommige opiniemakers proberen te creëren. Het is tijd om duidelijk stelling te nemen: Israël beschermt, Hamas vernietigt. Dat is de harde waarheid.


Source: https://www.dagelijksestandaard.nl/opinie/plasterk-legt-de-vinger-op-de-zere-plek-israel-verdedigt-burgers-hamas-en-hezbollah-gebruikt-ze-als-schild

.


Een gedachte over “Plasterk legt de vinger op de zere plek: Israël verdedigt burgers, Hamas en Hezbollah gebruikt ze als schild.”
  1. Israel moordt palestijnen als sinds 1948 uit. Plasterk liegt er op los. Een overigens de hetzbollahs idem dito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....