Het Misbruik van Tramadol en Codeïne in de Zorg: Een Waarschuwing

Door: Petra

De wereld van medicatie, vooral opiaten zoals tramadol en codeïne, lijkt steeds meer een mijnenveld te worden, niet alleen vanwege de gezondheidsrisico’s maar ook door de manier waarop ze worden voorgeschreven en gebruikt. Tramadol, dat sinds 2016 niet langer onder de opiumwet valt, wordt vaak voorgeschreven voor ernstige pijn, zoals bot- en neuropatische pijn, hoewel het niet officieel voor deze indicaties is geregistreerd. Curieuzer nog, het wordt soms ten onrechte voorgeschreven als hoestremmer, een rol die eigenlijk aan codeïne is toebedeeld, welke onder de opiumwet valt.

Volgens de WHO-pijnladder is tramadol de derde keus na paracetamol en NSAID’s zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen. Echter, er lijkt een schaarste te zijn aan NSAID’s, wat leidt tot een toegenomen voorschrift van tramadol. Dit zou deels te wijten kunnen zijn aan het feit dat tramadol niet meer onder de opiumwet valt, mogelijk een verdienmodel verbergend.

Wat vaak wordt vergeten bij het voorschrijven van tramadol en NSAID’s, is de noodzaak voor een maagbeschermer. Deze beschermers worden echter niet vergoed en soms als overbodig beschouwd, terwijl ik recent twee mensen sprak die door complicaties van NSAID’s op de IC belandden met maag- en darmbloedingen.

Een ander alarmerend feit is dat sporters nu geschorst kunnen worden voor het gebruik van tramadol onder de WADA-regels, omdat het als narcoticum wordt beschouwd. Toch is tramadol vrij verkrijgbaar online, gepromoot als een middel voor verlichting en vitaliteit, wat de misvatting versterkt dat het geen opiaat is.

Codeïne, onmiskenbaar een opiaat, wordt voornamelijk voorgeschreven bij droge hoest, maar dit beleid verandert in 2025; het zal dan alleen bij diarree worden voorgeschreven. Dit terwijl er al goedkope alternatieven bij drogisterijen zijn. Voor patiënten met bepaalde aandoeningen, zoals prikkelbare darm syndroom, kan codeïne zelfs gevaarlijk zijn vanwege verstopping.

Mijn persoonlijke ervaring illustreert deze problematiek: na een griep in juni kreeg ik codeïne voorgeschreven, hoewel ik het niet gebruik vanwege mijn PDS. Bij een bezoek aan de apotheek voor mijn reuma medicatie, werd deze stopgezet, terwijl ik tegelijkertijd overbodig codeïne kreeg. Dit toont een gebrek aan samenhang en begrip in de zorgverlening.

Verhalen van anderen onderstrepen deze zorg. Een bekende wier zus chirurg is, wordt ontslagen omdat ze weigert vertegenwoordigers van oxycontin te ontvangen, wat suggereert dat de medische sector meer gericht is op winst dan op welzijn.

Deze situatie roept vragen op over de integriteit van de gezondheidszorg. Het lijkt erop dat de ‘medische maffia’ meer interesse heeft in financiële winst dan in de gezondheid van patiënten, waar zorgverleners met een hart voor hun werk worden afgedankt.

Conclusie: Wees terughoudend met het gebruik van tramadol en NSAID’s. De schade die tramadol kan aanrichten aan botten en pezen, zelfs met een tegenmiddel, is alarmerend. Dit artikel dient als een waarschuwing; de zorgsector lijkt een pad te bewandelen dat meer levens kan kosten dan redden. Deel deze informatie om bewustzijn te creëren en op te roepen tot verandering in hoe medicatie wordt benaderd en voorgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....