Foto: Pexels/RDNE Stock project
Maandag verscheen er een opmerkelijk artikel in het AD over de torenhoge oversterfte: de overheid bespaart jaarlijks honderden miljoenen euro’s doordat er de laatste jaren tienduizenden Nederlanders meer overlijden dan verwacht.
Het kabinet gebruikt de oversterfte om de begroting sluitend te krijgen. De verwachting is dat de oversterfte nog jaren zal aanhouden.
‘De oversterfte heeft ook een onverwachte plus, ieder nadeel heeft z’n voordeel immers: de overheid bespaart er flink geld mee’, schrijft het AD. Al die vroegtijdig overleden Nederlanders ontvangen immers geen AOW meer en hoeven ook niet meer naar de dokter en het ziekenhuis.
Oversterftebonus
In 2020 en 2021 was de oversterfte 30.000 en dat levert jaarlijks zo’n 475 miljoen euro op aan AOW-uitkeringen die niet uitbetaald hoeven te worden. Daarnaast is de levensverwachting gedaald, waardoor er minder ouderen instromen.
Het bericht maakt veel los. “Het artikel spreekt zelfs van een oversterftebonus. Zelf denk ik aan de nabestaanden van de mensen die door ‘het mysterie’ stierven. Je zal maar moeten lezen dat de dood van je dierbare een ‘voordeel’ is,” zegt medisch adviseur Wendy Mittemeijer.
Huisarts Frank Peeters merkt op: “Een normaal mens vraagt zich af waardoor de oversterfte komt, maar de MSM vragen zich af wat er met de opbrengst van de oversterfte moet gebeuren. Het lijkt erop dat hun plan geslaagd is.”
‘Useless eaters’
“Tja, die oversterfte. Waar zou dat nu toch door kómen!” reageert FVD-leider Thierry Baudet, die er een paar emoji’s van een vaccin bij zet.
‘Mysterieuze’ oversterfte. Ja, we hebben werkelijk geen idee. Maar laten we het eerst hebben over hoeveel geld we daarmee besparen, aldus Robert Valentine.
Willem Engel twittert: “Forse winsten voor Big Pharma en overheden worden geholpen de ‘useless eaters’ op te ruimen. Alles is economie per slot van rekening.”
Gouden tijden
“De Covid-gifprik. Je deed het voor een ander en je doet het voor de staatskas,” zegt actuaris Eric Stallinga.
Producent en regisseur Dirk Theuns vraagt: “Is er nog één iemand met een werkend brein die dit mysterieus vindt?”
Het zijn ondertussen gouden tijden voor de uitvaartbranche. Uit cijfers blijkt dat het aantal uitvaartondernemers en crematoria de afgelopen jaren hard is gegroeid.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…