De politie heeft vorige week tijdens een controleactie tegen afleiding achter het stuur maar liefst 3.769 bestuurders betrapt op het gebruik van hun gsm tijdens het rijden. Een schokkend aantal, waarvan 942 bestuurders direct hun rijbewijs moesten inleveren. Dit laat zien dat het probleem van afleiding achter het stuur nog steeds zeer actueel is en dringend aandacht vereist.

De controleactie vond plaats over heel België en duurde 48 uur. Zowel de federale wegpolitie als 121 lokale politiezones waren betrokken bij de actie. Naast het gebruik van gsm’s werden ook andere vormen van afleiding geconstateerd, zoals make-up aanbrengen, een boek lezen of een video bekijken. In totaal werden er 3.847 processen-verbaal en onmiddellijke inningen uitgedeeld voor afleiding achter het stuur, bijna het dubbele van het aantal tijdens de vorige controleactie in mei.

Het is opvallend dat het aantal overtredingen zo sterk is gestegen. Mogelijk komt dit door een combinatie van meer controles en meer overtredingen, maar het is niet duidelijk of er meer lokale agenten zijn ingezet tijdens deze actie. Wat wel duidelijk is, is dat er een mentaliteitsverandering nodig is en dat controles essentieel blijven om de gevaren van afleiding achter het stuur onder de aandacht te brengen.

Het is schokkend om te zien dat zoveel bestuurders nog steeds de verleiding niet kunnen weerstaan om hun gsm te gebruiken tijdens het rijden. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van de risico’s die dit met zich meebrengt en dat we onze verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid op de weg te waarborgen. Laten we samen werken aan een mentaliteitsverandering en ervoor zorgen dat afleiding achter het stuur geen plaats meer heeft in ons dagelijks leven.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241016_95561862

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....