In de donkere straten van Lier, in het beruchte Eikelstraatje, vond in 2021 een gruwelijke vechtpartij plaats. Een man werd genadeloos toegetakeld, zijn bloed vloeide rijkelijk. Vier jongeren werden schuldig bevonden aan deze brute daad, maar tot ieders verbazing legde de rechtbank geen straffen op. De feiten waren immers al meer dan drie jaar oud, waardoor de redelijke termijn voor een proces was overschreden. Een vijfde betrokkene werd daarentegen vrijgesproken, waardoor de waarheid in nevelen gehuld bleef.

De nacht begon rustig, met een man die gezellig op café zat met een vriend. Maar al snel escaleerde de situatie toen een groepje jongeren ruzie zocht met de vriend van het latere slachtoffer. De man kon het niet aanzien en mengde zich in de strijd, maar werd meteen bestookt met beledigingen en vernederingen. De jongeren spaarden hem niet, ze riepen zelfs dat zijn moeder een hoer was. Een onvergeeflijke daad die de man niet onbeantwoord kon laten.

Buiten, in de duistere Eikelstraat, gooide de man uit pure frustratie een blikje naar het hoofd van een van zijn belagers. Een daad van verzet, maar het was als een rode lap op een stier. De jongeren achtervolgden hem genadeloos en brachten hem tot drie keer toe tegen de grond. Het was een laffe daad, een daad van repressie en wraak.

Het Openbaar Ministerie was ervan overtuigd dat de camerabeelden van de vechtpartij geen ruimte lieten voor zelfverdediging. Het was duidelijk dat de jongeren uit waren op vergelding. Maar van de vijf beklaagden daagde slechts één op in de rechtbank. Hij beweerde onschuldig te zijn en zelfs geprobeerd te hebben om het geweld te stoppen. Zijn advocate vocht voor zijn vrijspraak, maar de rechtbank had andere plannen.

De aanwezige beklaagde werd vrijgesproken, maar de vier anderen werden schuldig bevonden. Tot ieders verbazing kregen zij echter geen straf opgelegd. De rechtbank oordeelde dat er te veel tijd was verstreken tussen de vechtpartij en de behandeling van de zaak. De redelijke termijn was overschreden, waardoor de vier slechts een eenvoudige schuldigverklaring kregen.

De waarheid bleef in de schaduwen verborgen, terwijl de slachtoffers en daders hun eigen weg vervolgden. De Eikelstraat zou nooit meer hetzelfde zijn, getekend door het geweld dat er plaatsvond. Maar de vraag bleef hangen: zouden de verantwoordelijken ooit nog gestraft worden?


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241017_94371009

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....