In verschillende delen van Frankrijk woedt momenteel een hevige strijd tegen de elementen. Zware regenval en overstromingen teisteren onder andere de Ardèche, Alpes-Maritimes, Rhône, Loire, Haute-Loire, Lozère en zelfs Parijs. De autoriteiten hebben code rood afgekondigd in deze gebieden en waarschuwen iedereen om binnen te blijven.

De gevolgen van de overstromingen zijn desastreus. Straten staan onder water, treintrajecten worden stilgelegd en auto’s worden meegesleurd door de stroming. De situatie is zo ernstig dat de autoriteiten iedereen dringend adviseren om niet naar buiten te gaan in de overstroomde gebieden. Meteo France heeft zelfs opgeroepen tot “bijzondere waakzaamheid vanwege de zeer zware regenval”.

Helaas kwam alle hulp te laat voor één persoon in Parijs, waar een boom omviel en een leven eiste. Twee kinderen raakten gewond en worden momenteel verzorgd in het ziekenhuis. In de regio Auvergne-Rhône-Alpes moesten 900 mensen geëvacueerd worden en in Givors, nabij Lyon, moesten inwoners hun huizen verlaten. De burgemeester van Givors, Mohamed Boudjellaba, verklaarde dat het nog uren zal duren voordat het water volledig is weggepompt.

Ook Annonay in het departement Ardèche en Bayonne in Baskenland zijn zwaar getroffen door de overstromingen. Bedrijven en openbare ruimtes zijn beschadigd en in Bayonne stond het stadscentrum volledig onder water.

De burgemeester van Nice heeft de meest kwetsbare gebieden geëvacueerd en benadrukt dat de opwarming van de aarde een reëel gevaar vormt voor deze regio’s. Ze waarschuwt dat klimaatsceptici extreem gevaarlijk zijn in hun redenering.

Minister van ecologische transitie, Agnès Pannier-Runacher, benadrukt dat dit soort extreme weersomstandigheden steeds vaker zullen voorkomen als gevolg van klimaatverandering. Ze roept op tot voorbereiding op deze veranderingen.

De situatie in Frankrijk is alarmerend en laat zien hoe kwetsbaar we zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Het is een wake-up call voor ons allemaal om actie te ondernemen en ons voor te bereiden op de toekomst.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241018_92934902

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....