Een 90-jarige Amerikaanse rechter heeft na 27 jaar een opmerkelijke beslissing genomen. Hij heeft een man vrijgelaten die hij destijds tot levenslang had veroordeeld. Dit nieuws werd gemeld door The New York Times.

De veroordeelde man, Walter Johnson, stond in 1997 voor de rechtbank vanwege een reeks ernstige misdrijven, waaronder wapenbezit, drugsgerelateerde activiteiten en geweld. Rechter Frederic Block noemde hem destijds “een klassiek voorbeeld van een persoon die uitgeschakeld moet worden om de maatschappij te beschermen” en legde hem vijf keer levenslang op.

Echter, rechter Block heeft nu zijn standpunt herzien en besloten om Johnson na 27 jaar vrij te laten. Hij noemde de straf destijds te zwaar en het resultaat van ondoordachte wetten en zijn eigen onervarenheid. Block schreef in zijn beslissing dat rechters inzichten krijgen naarmate ze meer ervaring opdoen en dat ze, net als gevangenen, zich ontwikkelen en veranderen met de jaren.

De vrijlating van Johnson werd door rechter Block omschreven als “de moeder van alle barmhartige vrijlatingen tot nu toe” en weerspiegelt een veranderende kijk op gevangenen die tot op hoge leeftijd hun straf uitzitten.

Johnson, nu 61 jaar oud, reageerde op zijn vrijlating door te zeggen dat rechter Block hem een cadeau heeft gegeven dat hij nooit had verwacht. Hij erkende dat hij fouten had gemaakt, maar kon niet geloven dat hij de man was die vijf keer levenslang verdiende. In de gevangenis heeft hij zich voorbeeldig gedragen en heeft hij geprobeerd andere gevangenen te helpen. Hij beschouwt de beslissing van de rechter als een van de beste lessen die hij ooit heeft geleerd en zegt dat het zijn leven heeft gered.

Rechter Block heeft onlangs het boek “A Second Chance: A Federal Judge Decides Who Deserves It” uitgebracht, waarin hij pleit voor meer vrijheid voor rechters om straffen te herzien. Hij benadrukt dat straffen die destijds passend leken, jaren later versoepeld kunnen worden, gezien de veranderingen in wetgeving en de houding ten opzichte van rehabilitatie.

De rechter zelf erkent dat hij destijds tegen Johnson was en hem als een slechte kerel zag. Maar hij heeft in de loop der tijd geleerd dat het zijn taak is om om mensen te geven. Hij benadrukt dat rechters na 27 jaar niet meer dezelfde zijn.

Met deze opmerkelijke beslissing heeft rechter Block een precedent geschapen en een discussie op gang gebracht over het herzien van straffen en het bieden van een tweede kans aan gevangenen. Het is een verhaal dat laat zien dat mensen kunnen veranderen en dat het nooit te laat is voor gerechtigheid.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241018_96889693

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....