Een eeuwenoud mysterie onthuld: een boek dat in 1911 werd uitgeleend in Wales, is na meer dan honderd jaar eindelijk teruggebracht naar de bibliotheek. Dit verhaal neemt ons mee terug in de tijd, naar de Eerste Wereldoorlog, waar een jonge man zijn leven gaf voor zijn land. Maar wat heeft dit boek te maken met zijn tragische lot?

Het boek in kwestie is een dichtbundel van de beroemde Engelse schrijver Lord Byron. Het werd uitgeleend op 25 september 1911 door de toen 18-jarige Leonard Ewbank, een student aan de St. Bees School in Whitehaven. Kleine wist hij dat zijn leven een dramatische wending zou nemen.

In 1915, ondanks zijn slechte zicht, werd Ewbank gerekruteerd om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Hij trad toe tot het 15e Border Regiment van het Britse leger en vocht moedig in de loopgraven van Ieper. Maar op 16 februari 1916 kwam hij om het leven tijdens hevige gevechten. Zijn naam werd toegevoegd aan de erelijst van zijn oude school, waar hij werd geprezen als een dappere en loyale Engelsman.

Het boek dat Leonard Ewbank in 1911 leende, dook onlangs op in Carmarthenshire, Zuid-Wales. Een man vond het boek en bracht het terug naar de schoolbibliotheek. Directeur Andrew Keep uitte zijn dankbaarheid en noemde het een eer om een stukje geschiedenis van de school terug te hebben na al die jaren.

Maar dit is niet het enige verhaal van een boek dat veel te laat wordt teruggebracht. In Helsinki keerde een boek maar liefst 84 jaar te laat terug naar de bibliotheek. Het was een vertaling van de historische roman ‘The Refugees’ van Sir Arthur Conan Doyle. Het boek had op 26 december 1939 moeten worden ingeleverd, maar door de Sovjet-invasie van Finland had de ontlener waarschijnlijk andere zaken aan zijn hoofd.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele verhalen die verborgen liggen tussen de pagina’s van oude boeken. Elk boek heeft zijn eigen reis en zijn eigen geheimen. Wie weet welke andere verrassingen er nog wachten om ontdekt te worden in de stoffige hoeken van vergeten bibliotheken.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241019_95186079

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....