Delen van Italië worden nu ook geteisterd door hevige regenval, net zoals eerder in Frankrijk. De overstromingen hebben al een dodelijk slachtoffer geëist in Bologna en ook Sicilië wordt zwaar getroffen. De situatie is ernstig en de gevolgen zijn verwoestend.

In Bologna is de Idice-rivier buiten haar oevers getreden door de hevige regenval. Helaas werden twee broers die samen in een auto zaten meegesleurd door de overstroming. Eén van hen wist te ontsnappen, maar zijn broer, een twintiger, heeft het niet overleefd. Zijn lichaam is later door de brandweer gevonden.

Ook op Sicilië, met name in Licata, is er sprake van overstromingen. De Salso-rivier is buiten haar oevers getreden, waardoor meerdere straten blank zijn komen te staan. Veel bewoners hebben hun huizen moeten verlaten en sommigen moesten zelfs op het dak van een auto klimmen om in veiligheid te blijven totdat de brandweer hen kon redden.

Op videobeelden is te zien hoe in Catánia, de op een na grootste stad van Sicilië, kolkend water door de straten stroomt. De hulpdiensten worden overspoeld met noodoproepen van bewoners wiens huizen zijn ondergelopen en automobilisten die in moeilijkheden zijn geraakt. De situatie is chaotisch en de impact is enorm.

Ook andere delen van Italië hebben te maken met hevige regenval. In vijf regio’s geldt code oranje en in dertien andere regio’s geldt code geel. In Emilia-Romagna en Veneto regent het al dagenlang onophoudelijk. Scholen blijven gesloten en het treinverkeer is op meerdere plaatsen stilgelegd. Het noodweer heeft een grote impact op het dagelijks leven van de inwoners.

Terwijl Italië worstelt met de gevolgen van de hevige regenval, is de situatie in Frankrijk langzaam aan het verbeteren. Hulpverleners zijn begonnen met de opruimingswerkzaamheden na de overstromingen die het land eerder troffen. De focus ligt nu op het herstellen van de schade en het ondersteunen van de getroffen gemeenschappen.

Deze natuurrampen laten zien hoe kwetsbaar we zijn voor extreme weersomstandigheden en hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op dergelijke situaties. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en getroffenen, en we hopen dat de situatie snel zal verbeteren.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241020_92388131

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....