In de duistere archieven van de Nationale Bibliotheek van Ierland heeft een amateurhistoricus een verborgen schat ontdekt: een verloren kortverhaal van de beroemde auteur Bram Stoker, bekend van zijn meesterwerk ‘Dracula’. Dit spookverhaal, genaamd ‘Gibbet Hill’, werd zeven jaar voor de publicatie van de iconische gotische roman geschreven en is nu eindelijk aan het licht gekomen na meer dan 130 jaar.

De ontdekking van dit verloren werk heeft de amateurhistoricus, Brian Cleary, compleet verbijsterd. Terwijl hij naar het scherm staarde, vroeg hij zich af of hij de enige levende persoon was die dit verhaal ooit had gelezen. Maar wat moet hij nu met deze bijzondere vondst?

Nadat Cleary de bibliotheekdirecteur, Audrey Whitty, op de hoogte had gebracht, werd duidelijk dat zijn speurwerk van onschatbare waarde is. Er liggen nog talloze ontdekkingen te wachten in de archieven, klaar om gedaan te worden.

Het verhaal ‘Gibbet Hill’ neemt ons mee naar een lugubere plek in Surrey, die ook voorkomt in Charles Dickens’ roman ‘Nicholas Nickleby’. Het vertelt het verhaal van een zeeman die op brute wijze wordt vermoord door drie criminelen. Als waarschuwing voor voorbijgangers worden hun levenloze lichamen opgehangen aan een galg op de heuvel.

Volgens Paul Murray, de biograaf van Bram Stoker, werpt dit verhaal een nieuw licht op de ontwikkeling van Stoker als auteur en markeert het een belangrijk punt op zijn weg naar de publicatie van ‘Dracula’.

Na de publicatie in de kerstbijlage van een krant uit Dublin in 1890 is er geen spoor meer van ‘Gibbet Hill’. Vermoedelijk begon Stoker op dat moment zijn eerste aantekeningen te maken voor ‘Dracula’. Het verhaal belichaamt de klassieke strijd tussen goed en kwaad, waarbij het kwaad op mysterieuze en angstaanjagende wijze opduikt.

Binnenkort zal ‘Gibbet Hill’ worden gepubliceerd door de Rotunda Foundation, waarbij de volledige opbrengst ten goede komt aan het Charlotte Stoker Fonds. Dit fonds, vernoemd naar de moeder van Bram Stoker, financiert onderzoek naar gehoorverlies bij baby’s.

Met deze onthulling van een verloren meesterwerk uit het verleden wordt de erfenis van Bram Stoker nieuw leven ingeblazen en blijft zijn invloed op het horrorgenre voortduren, zelfs na meer dan een eeuw.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241020_96455344

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....