Voormalige korpschef Luc Lacaeyse, die beschuldigd werd van afluisterpraktijken, is opnieuw schuldig bevonden in beroep. Het hof heeft echter besloten om zijn straf op te schorten. Eerder werd hij veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor het afluisteren en opnemen van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten.
De feiten vonden plaats in het nieuwe politiecommissariaat in Lede, waar Lacaeyse vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten afluisterde gedurende een half jaar. Een advocaat bracht deze praktijken aan het licht toen hij vermoedde dat iemand meeluisterde tijdens een gesprek met zijn cliënt.
Het Controleorgaan op de Politionele Informatie opende een onderzoek nadat de advocaat zijn vermoedens had gemeld. Het onderzoek bevestigde dat er systematisch gesprekken werden afgeluisterd en opgenomen in de verhoorlokalen van september 2020 tot maart 2021. Tijdens de zitting in het hof van beroep benadrukte de procureur-generaal dat Lacaeyse nalatig was in het geven van duidelijke instructies en dat hij direct actie had moeten ondernemen.
Ondanks zijn schuldigverklaring blijft Lacaeyse zijn onschuld uitschreeuwen. Hij beweert dat hij in november 2020 meteen instructies heeft gegeven om het probleem met de camera’s op te lossen en dat hij heeft benadrukt dat vertrouwelijke overleggen met advocaten niet meer in de verhoorlokalen mogen plaatsvinden. Hij benadrukt dat hij een moreel kompas heeft en dat hij advocaten niet heeft afgeluisterd. Hij wil antwoorden over waarom hij hier staat en waar hij fouten heeft gemaakt, en hij wil zijn waardigheid terug.
Het Gentse hof van beroep heeft uiteindelijk besloten om Lacaeyse schuldig te verklaren, maar zijn straf op te schorten. Ondanks deze uitspraak blijft de zaak rondom de voormalige korpschef spannend en roept het vragen op over de integriteit van het politieapparaat.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241022_92920332
.