De auto van de ouders, een donkerblauwe Audi A4 met Franse nummerplaat GR-956-ZV, is door camera’s langs Belgische snelwegen opgemerkt na de ontvoering. Het Franse gerecht spreekt duidelijk over een ontvoering, omdat de ouders de baby hebben meegenomen uit het ziekenhuis terwijl hij nog dringende medische verzorging nodig heeft. De kleine Santiago is te vroeg geboren en lag nog in een couveuse, dus zijn leven is ernstig in gevaar door hem uit die beschermde omgeving weg te halen.

Het is nog een raadsel waarom de ouders hem hebben meegenomen. Franse media sluiten niet uit dat ze bang waren dat hun zoontje bij hen zou worden weggehaald gezien hun eigen situatie.

Het onderzoek vindt volledig plaats in Frankrijk, maar voor de Belgische federale politie en Child Focus is er maar één prioriteit: de baby zo snel mogelijk op een afdeling neonatale intensieve verzorging van een ziekenhuis krijgen. Anders zal het fataal aflopen. Alle ziekenhuizen in België zijn alvast op de hoogte gebracht.

Dit is pas de derde keer dat er een nationaal Child Alert wordt afgekondigd. De vorige twee keren waren succesvol, aldus Alain Remue, diensthoofd van de Cel Vermiste Personen van de federale politie. In 2011 gebeurde dit in de regio Hoei voor een suïcidale landbouwersvrouw die met haar negenjarige zoontje was verdwenen. Uiteindelijk gaf ze zichzelf aan bij de politie, samen met haar zoontje. De tweede keer was voor de ontvoering van een kind in Lommel, maar dit werd meteen ingetrokken omdat de dader zich had overgegeven. Ook toen bleef het kind ongedeerd.

Het systeem van Child Alert wordt alleen gebruikt in uitzonderlijke situaties waarbij het leven van een kind op het spel staat. In dit geval is het dringend omdat de tijd dringt voor de Franse baby. Er moet ook voldoende informatie beschikbaar zijn om het kind te lokaliseren, zoals het type voertuig, de kleur en mogelijk de nummerplaat van de verdachten. In dit geval is er genoeg informatie om een alert te plaatsen op borden langs snelwegen.

In Nederland en Frankrijk komt het vaker voor dat er een Child Alert wordt afgekondigd. In Frankrijk zijn er al ongeveer dertig geweest, meestal met een goede afloop. Maar in enkele gevallen is het kind later dood teruggevonden, mogelijk doordat de dader in paniek raakte na het zien van de opsporingsberichten. Dit is een risico dat de politie zich bewust is.

Het idee van Child Alert komt uit Amerika, waar Alain Remue opleidingen heeft gevolgd bij het FBI. Het systeem is vernoemd naar de Amerikaanse 9-jarige Amber Hagerman, die in 1996 werd ontvoerd en vermoord in Texas. De politie reageerde te traag, ondanks dat er een getuige was van de ontvoering. Na dit incident is het waarschuwingssysteem ingevoerd.

Child Focus roept getuigen op die meer weten over de kleine Santiago of zijn ouders om zich te melden via het gratis noodnummer 116 000. De Federale Politie vraagt ook om zelf geen actie te ondernemen, maar direct alarm te slaan.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241023_93125422

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....