Drie Nederlandse gemeenten hebben besloten om geen boeketjes bloemen meer te geven bij felicitaties of afscheid. De Partij voor de Dieren is van mening dat de ecologische impact te groot is. Zutphen, Den Haag en Amersfoort hebben al een soortgelijk besluit genomen. Volgens de partij is de CO₂-uitstoot van verse bloemen te hoog, voornamelijk vanwege het gebruik van verwarming en verlichting in kassen. Daarnaast worden bloemen vaak geïmporteerd uit landen buiten Europa, waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die hier verboden zijn. De partij benadrukt dat het weggooien van een bos bloemen na een week niet duurzaam is. Zutphen geeft jaarlijks meer dan 15.000 euro uit aan verse bloemen en zal nu op zoek moeten naar duurzamere alternatieven, zoals droogbloemen.

De beslissing van de gemeenten wordt echter niet door de bloemensector gewaardeerd. Glastuinbouw Nederland geeft aan dat de sector tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn en al jaren bezig is met het verminderen van de CO₂-uitstoot. Ze maken gebruik van biologische middelen voor gewasbescherming en hebben al grote stappen gezet. Het kost tijd om deze doelen te bereiken.

Kortom, de discussie over de ecologische impact van boeketjes bloemen bij felicitaties en afscheid blijft voortduren. Terwijl gemeenten op zoek gaan naar duurzamere alternatieven, werkt de bloemensector aan het verminderen van hun CO₂-uitstoot om klimaatneutraal te worden.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241022_97297588

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....