🕒 Leestijd: < 1 minuut

De avondklok in Nederland was al lang in voorbereiding, blijkt uit vrijgegeven WOO-documenten. Het doorslaggevende argument voor de invoering van deze maatregel was zogenaamd de Britse coronavariant, maar data-analist Cees van den Bos vond in de WOO-documenten van de zomer 2020 al de eerste discussies over een avondklok.

Tijdens een overleg op 11 januari 2021 bleek namelijk dat vrijwel alle ministeries bezwaar hadden tegen invoering van de avondklok. Alleen van Volksgezondheid (VWS) en terreurbestrijder NCTV is geen bezwaar gevonden. Op die dag was het argument van de Britse variant nog niet bekend. Men heeft dus argumenten gezocht bij de invoering van één van de ernstigste schendingen van de grondrechten, concludeert Van den Bos.

Het ministerie van Onderwijs gaf aan dat een landelijke avondklok ‘mogelijk een disproportionele maatregel’ is. Binnenlandse Zaken voegde toe dat zo’n avondklok ‘erg stevig ingrijpen’ is. Financiën en Buitenlandse Zaken sloten zich daarbij aan. Buitenlandse Zaken voegde toe dat de proportionaliteit van een avondklok ‘uiterst kwetsbaar’ is.

Defensie herinnerde eraan dat het OMT op dat moment geen aanleiding zag tot het aanscherpen van de maatregelen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benoemde dat in ogenschouw genomen moet worden dat het instellen van een avondklok ‘mogelijk de meest uiterste maatregel is’. Landbouw vroeg aandacht voor de sociale impact van verdere aanscherping van de maatregelen.

Bron 1

Bron 2

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Source: artsenvoorvrijheid.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....