In het rustige dorpje Pommeroeul in Henegouwen hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een intrigerend mysterie ontdekt. Na jarenlang onderzoek naar een skelet dat in de jaren zeventig werd opgegraven in een Romeins graf, staan ze voor een raadsel dat hen verbaasd achterlaat. Het skelet, dat in een inhumatiegraf werd gevonden tussen talloze crematieresten, blijkt namelijk uit beenderen van verschillende tijdperken te bestaan. Een ware puzzel die de onderzoekers voor een groot raadsel plaatst.

Professor Barbara Veselka, hoofd van het VUB-AMGC Osteoarcheologisch Laboratorium, heeft het CRUMBEL-project afgerond, waarbij de collecties van de crematieresten en beenderresten onder de loep werden genomen. Tot hun verbazing ontdekten ze dat het samengestelde skelet uit beenderen van het Midden- tot Laat Neolithicum bestaat, terwijl de schedel uit de Romeinse tijd stamt en zelfs familiale banden heeft met resten van twee Romeinse kinderen uit Tongeren.

Het mysterie wordt alleen maar groter. Hoe is het mogelijk dat het skelet, dat als een puzzel is samengesteld, uit verschillende tijdperken afkomstig is? Hebben mensen uit het late Neolithicum het skelet bewust samengesteld, om later door de Romeinen met een schedel aangevuld te worden? Het zijn vragen waar de onderzoekers voorlopig geen antwoord op hebben. Het mysterie blijft onopgelost en werpt een fascinerend licht op de geschiedenis van deze bijzondere vondst.

Terwijl de onderzoekers zich blijven verbazen over dit raadselachtige skelet, blijft één ding zeker: de geschiedenis heeft nog vele geheimen die wachten om ontrafeld te worden. Het skelet uit Pommeroeul is slechts een klein stukje van de puzzel, maar wie weet welke mysteries er nog meer verborgen liggen in de grond van ons verleden.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241024_93519406

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....