Foto: Pexels/Jeswin Thomas
Ons land wordt volgeplempt met windmolens om ‘klimaatverandering’ tegen te gaan, maar volgens deskundigen veróórzaken ze dat juist.
Als je een heleboel windmolens op de zee of op het land plaatst, dan beïnvloeden ze de menging van de lucht en het water, zei Cyril Wentzel, voorzitter van De Groene Rekenkamer, voor de camera van Ongehoord Nederland.
Grootschalige windparken die nu op de Noordzee gepland worden, gaan wel degelijk het regionale klimaat beïnvloeden, waarschuwde Wentzel.
“#Windturbines veróórzaken juist klimaatverandering in plaats van tegengaan.”
Bert Weteringe stelt dat massale windparken het weer tot kilometers verderop kunnen beïnvloeden. #klimaat #OngehoordNieuws
Kijk de uitzending:https://t.co/jgGjSBVCYc pic.twitter.com/I783c8RTR8
— Ongehoord Nederland TV (@ongehoordnedtv) April 17, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
Opwarmt
Hij wees erop dat er in 2023 een studie is verschenen waarin dit wordt aangetoond, dat er meer verdroging plaatsvindt en dat het daardoor opwarmt.
’s Nachts is er normaal gesproken heel weinig verticale menging van de lucht, maar windmolens veroorzaken dan verticale menging van de luchtlagen en dan krijg je verwarming van de normaal wat koudere lucht aan de grond, aldus Wentzel.
100 kilometer
Auteur van ‘Windhandel’ Bert Weteringe zei in de studio van het tv-programma Ongehoord Nieuws dat windmolens juist klimaatverandering veroorzaken in plaats van waar ze voor bedoeld zijn, namelijk het tegengaan van klimaatverandering.
“Als je dit grootschalig gaat doen op zee, mengen ze die luchtlagen met elkaar, en krijg je wolken en mistvorming,” zei Weteringe. “In het zog van zo’n park, de windschaduw noemt men dat, kan het wel 100 kilometer duren voordat de windsterkte weer terug is op het originele niveau. Dat geeft aan hoe groot het gebied is dat beïnvloed wordt door die grote windparken.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…