Uit de herberekeningen van de Nationale Bank blijkt dat Belgische huishoudens vorig jaar veel meer hebben uitgegeven aan drugs dan aanvankelijk werd gedacht. In totaal ging het om maar liefst 1,2 miljard euro, wat neerkomt op zo’n 104 euro per persoon. Dit is een aanzienlijk hoger bedrag dan oorspronkelijk werd geraamd. Het druggebruik in België is sinds 2018 gestegen en alleen in het coronajaar 2020 was er een lichte daling te zien in de uitgaven voor drugs.
De Nationale Bank heeft de cijfers herzien om de prevalentie van drugsgebruik beter te meten. Hiervoor zijn onder andere gegevens gebruikt van de Gezondheidsenquête en is gekeken naar ontwikkelingen in buurlanden. Daarnaast zijn ook de schattingen voor de productie van cannabis en ecstasy verbeterd door inbeslaggenomen hoeveelheden mee te nemen. Het blijft echter belangrijk om te benadrukken dat het hier om schattingen gaat, omdat er weinig concrete waarnemingen beschikbaar zijn.
Naast het druggebruik zijn ook andere aspecten van de illegale economie onder de loep genomen, zoals drugshandel, drugsproductie, prostitutie en smokkel van tabakswaren. Hoewel ook hierbij de cijfers moesten worden bijgesteld, was dit niet zo opvallend als bij het druggebruik.
Opvallend genoeg heeft de herziening van de macro-economische statistieken ook positieve gevolgen voor de Belgische economie. Het duidt namelijk op een groei van gemiddeld 1,4 procent in plaats van 1,3 procent in de periode 2009-2022. Hierdoor was het bruto binnenlands product (bbp) in 2023 hoger en het begrotingstekort dus iets lager.
Al met al laten de herberekeningen van de Nationale Bank zien dat de uitgaven aan drugs in België aanzienlijk hoger zijn dan verwacht. Dit werpt een nieuw licht op de omvang van het druggebruik en de impact ervan op de economie.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241024_97282177
.